Hlavní obsah

Josef Macháček se chystá na rally Dakar 2012

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi velice známé závodníky na čtyřkolkách patří český závodník Josef Macháček z Konopáče u Heřmanova Městce. Znám je ve světě i na závodu rally Dakar, který se nyní jezdí v Jižní Americe.

Foto: Pavel Kalina

Malá chvíle na rozhovor

Článek

Po návratu do Čech se chvíli věnoval mediálnímu vystupování. Vzápětí se pustil se svým mechanikem Mílou Hlaváčem do opravy a rekonstrukce čtyřkolky. Kromě toho Josef Macháček jednal se sponzory, udržoval svou fyzickou kondici a závodil na čtyřkolce.

O technické stránce čtyřkolky se rozpovídal Míla Hlaváč, mechanik Josefa Macháčka. "Doma jsme čtyřkolku rozebrali do posledního šroubku," řekl. Z rozhodnutí závodu se musely čtyřkolky s jednou záběrovou nápravou přestavět z výkonu 900 cm3 na 750. Provedli rovněž výměnu poškozených součástek, kostry a mnoho dalšího. Práce na celkové opravě a přípravě na nový závod trvala zhruba šest měsíců.  

Mezi zajímavé věci na čtyřkolce patří to, že nádrž na benzín má obsah 47 litrů, každých 250 ujetých kilometrů na závodě se tankuje, k dispozici musí být nádržka na 3 litry pitné vody. Josef Macháček bude mít s sebou i mnoho náhradních dílů, nový motor, sportovní a společenské oblečení a mnoho dalších nutných věcí. V polovině listopadu je vše připravené v několika bednách na cestu do Francie, kde se všechny stroje sejdou, nalodí a odvezou do Buenos Aires. Na závod pak český závodník, milovník sportovní jízdy Josef Macháček odjede koncem téhož měsíce.                      

Závodně jel Dakar už desetkrát, dvakrát jako asistent, pětkrát závod vyhrál a čtyřikrát nedojel. V Jižní Americe pojede již po čtvrté. Zde má bilanci trochu nepříznivou, dvakrát závod nedokončil a jednou vyhrál - bilanci by rád srovnal.

„Na startu závodu rally Dakar v Argentině se 1. ledna 2012 sejde mnoho závodníků, vozidel, motorek a také kolem čtyřiceti závodníků na čtyřkolce. Závody v Africe a v Jižní Americe se nedají porovnat. Afrika je rovná, plochá země. Jižní  Amerika je víc hornatá, je zde velice jemný písek, který dělá velké potíže jezdcům i vozidlům - je prostě náročná po všech stránkách. V příštím roce absolvuji svou poslední jízdu na čtyřkolce - rád bych dojel a vyhrál. V roce 2013 chci jet na nové bugině. Svou čtyřkolku jsem pojmenoval Panda. Je to výjimečné zvíře a je jich málo, stejně jako čtyřkolek," řekl na závěr Josef Macháček. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám