Hlavní obsah

John Heminqway půjde v Lignanu po stopách svého dědy Ernesta

Novinky, Táňa Pikartová

Lignano, poloostrov na půl cesty mezi Terstem a Benátkami je zelený a voňavý. Na jedné straně řeka Tagliamento a na straně druhé Laguna di Marano. Mezi tím osm kilometrů písečných pláží. Právě po nich se v padesátých letech s láskou k místu procházel i Ernest Heminqway.

Foto: Marcello D´Olivo

Ernest Hemigway pobýval v Lignanu velmi rád a písek si z bot vysypával velmi často, když hledal parcelu pro svůj dům.

Článek

Spisovatelův vnuk přijede do letoviska tento víkend a předá literární ceny. V Lignanu mají totiž letos v červnu jednu milou a vzácnou příležitost, jak vzpomínat na svého slavného amerického spisovatele, téměř souseda. Je to festival Hemingwayovy literární ceny, která se koná od 26. do 28. června.

Právě k tomuto svátku literatury, kterou reprezentují  například novinářka Alice Albinia, filozof Zygmunt Bauman, fotograf Guido Guidi i spisovatel Abraham Jehošua, přijede do Lignana novinář a fotoreportér John Hemingway, aby vítězům předal literární cenu.

Zeměpisné jméno města Lignano pochází z latinského lapignanum, což znamená místo obývané vlky, bylo také známé jako les dřeva. Bývalo to malé přístavní středisko, kde se usadili maranští rybáři, kteří tu využívali darů místního borového lesa a moře.

Na prvních kresbách, které pocházejí z 16. a 17.století, se poloostrov jeví jako neproniknutelné seskupení černých borovic, dubů a listnáčů. V roce 1813 se tady začalo formovat malé sídliště obyvatel, a na počátku 20. století se začaly stavět první hotely, penziony i obytné domy, které definitivně zahájily obrovský úspěch Lignana, které už před lety objevili i čeští turisté.

Skutečné zlaté časy Lignana, které s místními prožíval i Heminqway začaly v padesátých letech minulého století díky zdejším nadšencům, soukromým podnikatelům, kteří se rozhodli a konali. Objednali bagry a další techniku, která se zakousla do tehdy téměř nepropustných piniových hájů a rákosí.

V současnosti je Lignano se svými třemi oblastmi, Sabbiadoro, Pineta a Riviera, nejoblíbenějším přímořským letoviskem v oblasti Friuli – Venezia Giulia. Heminqway, nositel Nobelovy ceny, kterému místo naprosto učarovalo, nazval Lignano Italskou Floridou, což byla skutečně velká pocta. Velice často a rád sem jezdil.

V roce 1953 společnost Lignano Pineta věnovala americkému spisovateli nádherný pozemek v části Riviera nedaleko současného hotelu President, na kterém si mohl vybudovat letní rezidenci. Heminqway dar s radostí přijal, pozemek si zamiloval a byl rozhodnut skutečně rezidenci postavit. Ale čas, snad i osud rozhodly jinak, už se do Lignana nikdy nevrátil, smrt byla rychlejší.

Na jeho památku tady vybudovali v roce 1984 Heminqwayův park. Má rozlohu čtyři hektary, je obklopený čtyřmi tisíci vzrostlými stromy s ostrůvky divokých orchidejí. Park je protkán běžeckými trasami a dětskými hřišti. Po spisovateli je pojmenovaný i nedaleký rybářský ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám