Hlavní obsah

Johanité při středověké operaci zalili nádvoří krví

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověké lékařství včetně chirurgických zákroků, bojový výcvik, ale i tajemství křižácké kuchyně mohli zkoumat návštěvníci hradu Cheb. Po celý víkend totiž zdejší zdi poskytly zázemí řádu Rytířů svatého Jana Jeruzalémského.

Foto: Pavel Reichard

Rekonstrukce středověké operace prováděné johanitskými rytíři byla skutečně věrohodná a krvavá podívaná.

Článek

Johanité, jak se těmto křižákům říkalo, byli řádem, který se specializoval na léčení. Rekonstrukce středověké operace byla také zlatým hřebem programu.

„Začínali jsme předváděním odstranění šípu. Pak kluci přišli s nápadem udělat větší operaci. Zkusili jsme rekonstruovat amputaci ruky v polních podmínkách rytířského tábora a měli jsme úspěch,“ popsal komtur řádu Heinrich von Rheinhausen. „Je pravda, že při většině operací pár diváků nevydrží. Je zvláštní, že často kolabují teenageři, kteří běžně hrají daleko krvavější počítačové hry. Snažíme se lidem ukázat, nejen jak rytíři ve třináctém století bojovali, ale také následky těchto utkání,“ doplnil.

Program byl určen především dětem. Každý zájemce mohl projít výcvikem, který měl prokázat připravenost stát se členem řádu. Podmínkou získání glejtu bylo absolvování vojenského výcviku, boje s kopím a mečem, a to jak samostatně, tak ve formaci. Dalším úkolem byla ochutnávka středověké krmě. Rytíři vařili sladkou ovesnou kaši s medem a švestkami a pekli placky. Posledním úkolem pak byla účast při operaci.

„Nebylo to vůbec těžké, zato jsme se dobře pobavili. Nejlepší byl bojový výcvik, ale líbilo se nám vlastně všechno,“ zhodnotil akci jeden z úspěšných adeptů Vojta Geier.

Johanitští rytíři, kteří oživili chebský hrad, patří k projektu Pro Fide. „Cílem projektu Pro Fide je čistě rekonstrukce bojové jednotky řádu Johanitů z přelomu 13. a 14. století. Rozhodně si neklademe za cíl vytvoření moderní pseudoodnože skutečného řádu, ani se nesnažíme o zakládání jiného, vlastního romanticko-historického řádu,“ vysvětlil komtur. „Snažíme se ale vlastní strukturou, hierarchií a pravomocemi snažit co nejvíce držet dochovaných záznamů o organizaci řádu Rytířů svatého Jana Jeruzalemského. Rekonstruujeme nejen vzhled, výstroj a výzbroj rytířů, ale také lékařské postupy nebo kuchařské recepty. Chceme prostě postihnout všechny aspekty života těchto rytířů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám