Hlavní obsah

Jméno podle filmu – takové je Bistro u dvou přátel

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě Bistra u dvou přátel, které je v krásném prostředí Pivovarského náměstí v Hradci Králové vás ani nenapadne, čím by toto bistro mohlo být jiné oproti ostatním. Jiné však je - zaměstnává totiž mentálně postižené.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Hledali jsme zaměstnání pro lidi s mentálním postižením. A hodně z nich říkalo, že by rádi pracovali v restauraci. Náhodou jsme přišli na operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a u něj byly výzvy na zakládání sociálních podniků. A tak vznikl projekt na toto bistro," uvedla Hana Šimáčková, vedoucí bistra.

Kavárna sídlí u Krajského úřadu Královehradeckého kraje. "Řešili jsme různé budovy. Vytipovány byly prostory ve Studijní a vědecké knihovně. Tam je však ten prostor dvoupatrový, a to nám nepřišlo nejlepší. Shodou náhod se do naší společnosti Skok do života dostal pan náměstek Derner a díky němu jsme se dozvěděli o těchto prostorách a začali jsme o nich jednat. Jednání se muselo uspíšit, protože byla v plánu rekonstrukce náměstí. A tak se musela rychle naplánovat i stavba této budovy. Stavba byla povolena jaře roku 2011, žádost byla vyhověna také, a tak se začalo na podzim roku 2011 se stavbou a kolaudace byla v 20. ledna 2012," popsala Hana zdlouhavé projektování. "Bistro jako takové funguje ale od 27. února, naši lidé si tady do té doby zvykali," dále řekla.

I zařízení kavárny bylo hodně důležité. "Zařízení je ale úplně stejné jako pro obyčejné kavárny, pouze prostor musí mít svá pravidla. Je tady všechno popsané," ukázala Hana na kávovar a další stroje.

A jací jsou tedy zaměstnanci bistra? "Důležité bylo vytipování, protože tady musí být lidé, kteří zvládají pracovat bez pomoci. Máme tady lidi s mentálním postižením, a k tomu ještě jednoho člověka z Centra péče o duševní zdraví. Je tady sedmička lidí na bistro, dva jsou zaměstnáni na úklid a další na rozvážku svačin. Naší podmínkou bylo, aby zvládli poloviční úvazek. To znamená 4 hodiny denně od pondělí do pátku, to tu pracuje 5 lidí a dva máme na 3 hodiny," uvedla Hana.

Zajímavý je i příběh názvu a interiéru Bistra. "Název vznikl inspirací z filmu Drž hubu, v tom filmu byla pronesena myšlenka o Bistru. A interiér? Ten vznikl spoluprácí s architektkou Helenou Dařbujánovou, ona navrhla tuto stavbu i toto náměstí i interiér. A ty piktogramy na zdech jsou díky našim lidem, protože ti panáčci, jsou vlastně někteří z našich lidí. Například panáček s autem je náš Ivoš, který umí vyměnit kolo u auta."

Bistro má také velký široký sortiment. "Dělají se tady francouzské bagety, opékané housky, saláty, sendviče, zdobené jogurty. A také palačinky a vafle, a máme tady čím dál tím více odborníků na palačinky a vafle. A snažíme se o domácí limonády a ledové čaje. A samozřejmě skvělou kávu," představila Hana klenoty zdejší kuchyně.

To nejušlechtilejší si však Hana nechala na závěr. Cíl bistra. "Chtěli bychom se postarat o to, aby člověk s mentálním postižením co nejvíce integroval do společnosti."

Bistro je projektem organizace Skok do života. Ta směřuje své služby k dospělým lidem s mentálním postižením, kteří potřebují získat schopnosti a dovednosti k pracovnímu uplatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám