Hlavní obsah

Již posedmé patří léto na Kuksu krásné hudbě v podání špičkových interpretů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel Nejsvětější Trojice v Kuksu se již posedmé stane dějištěm mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. Od 25. června do 20. srpna se na pěti sobotních koncertech představí řada špičkových interpretů.

Foto: Hudební léto Kuks archiv)

7. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks proběhne od 25. června do 20. srpna a představí se na něm špičkoví interpreti.

Článek

Festival zahájí 25. června komorní sbor Martinů Voices se sbormistrem Lukášem Vasilkem. Na programu budou díla 16. a 17. století od G. Allegriho (Miserere), G. P. da Palestriny (madrigaly) a českého renesančního skladatele Jiřího Rychnovského (Decantabat populus), od jehož úmrtí letos uplyne 400 let, ale i kompozice 20. století autorů jako F. Poulenc (Un soir de neige), A. Pärt (Solfeggio) a samozřejmě B. Martinů (Čtyři písně o Marii), kterého má sbor ve svém názvu. 

Na druhém koncertu 9. července vystoupí barytonista Ivan Kusnjer, několikanásobný držitel ceny Thálie a pedagog pražské AMU, který spolu s varhaníkem Alešem Bártou provede díla českých autorů.

Po úvodní Toccatě a fuze C dur Josefa Segera zazní vokální tvorba E. Nápravníka (píseň Náš kraj a árie z opery Dubrovskij), který proslul jako dirigent a skladatel petrohradského Mariinského divadla. U obou těchto skladatelů si v letošním roce připomínáme výročí – u Segera 300 let od narození, u Nápravníka 100 let od úmrtí. Zazní i díla Nápravníkova vrstevníka A. Dvořáka (Tři duchovní zpěvy, Zpěv z Lešetínského kováře) a J. Suka (varhanní verze Meditace na staročeský chorál).

Ojedinělý dramaturgický počin je zařazen na třetí koncert 23. července. Klarinetiska Ludmila Peterková přednese ve světové premiéře skladbu Herkommann Aria pro klarinet sólo od Thomase Simaku, který pedagogicky působí na University of York v Anglii a přislíbil účast na koncertu v Kuksu. Kromě této premiéry psané na objednávku festivalu zazní na úvod Italská serenáda H. Wolfa v podání souboru Bennewitz Quartet a v závěru Klarinetový kvintet W. A. Mozarta.

Sólistou čtvrtého koncertu 6. srpna bude německý basbarytonista a laureát bachovské soutěže v Lipsku Markus Flaig, který vystoupí spolu se souborem Musica Florea a jeho uměleckým vedoucím Markem Štrynclem. V programu sestaveném převážně z děl 18. století bude možno slyšet i novodobou premiéru skladby Regina coeli Haydnova žáka Blažeje Smrčka z kukského archivu. Provedena budou také díla anonymního autora z kroměřížského archivu 17. století, J. D. Zelenky, C. Rosiera, A. Vivaldiho, J. S. Bacha, F. Kauera a J. Haydna.

Festival zakončí 20. srpna fenomenální německý trumpetista Otto Sauter, který je členem souboru Ten of the Best, jenž sdružuje deset nejlepších trumpetistů na světě. Společně s žesťovým souborem Czech Brass zahrají kompozice M. A. Charpentiera, P. J. Vejvanovského, G. Farnabyho, ale i transkripce děl G. F. Händel, J. S. Bacha a W. A. Mozarta.

Nad festivalem, který pořádá spolek Královédvorský chrámový sbor, převzali záštitu ministr kultury Daniel Herman, kardinál Dominik Duka a šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám