Hlavní obsah

Již pojedenácté zavítaly děti do knihovny, aby zde strávily noc

Novinky, Jan Kaše

Pohádky, soutěže, andělé, malí i velcí čerti a především výborná nálada. Tak vypadala Noc s Andersenem v Plzni na Doubravce.

Foto: Jan Kaše

Spoutaný Lucifer

Článek

Na pátek 27. března připravila knihovna v Plzni na Doubravce další z populárních akcí – Noc s Andersenem. Zavítali sem malí čtenáři, aby prožili nevšední zážitek – přespat mezi nekonečným množstvím knih.  

„Já jsem tady poprvé a moc jsem se těšila. Nejvíc se mi líbila ta soutěž s kartami,“ řekla jedna malá holčička s čertími rohy na hlavě, které si chce ale na noc sundat, aby neublížily jejímu plyšovému pejskovi.

Letošní ročník probíhá na motivy pohádek Jana Drdy, neboť 4. dubna si připomeneme 100. výročí jeho narození.

Celovečerní čertovská hra se tak nesla v duchu známé pohádky Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Vše začalo příchodem Anděla, který spoutal Lucifera řetězem. Jediný, kdo ho mohl osvobodit, byli malí čertíci. Ti plnili jednotlivé úkoly, například museli vojáka Martina obehrát v kartách nebo kostkách, a po splnění vždy obdrželi kousek mapy. Když poskládali vše dohromady, zjistili, kde se nachází klíče.  

V knihovně ovšem nebyli pouze malí čerti. Nechyběly dospělé čertice, které celé akci udávaly tu správnou a nevšední atmosféru. Ačkoliv to byly bytosti pekelné, rozdávaly úsměvy a dobrou náladu. Vše měly perfektně připravené a zorganizované.  

Je dobře, že české děti mají stále zájem o knihy a četbu. Zvláště pohádky jsou pro ně důležité. Ovšem ty české, bez násilí, půvabné a nezkažené moderní dobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám