Hlavní obsah

Jiřina Prekopová oslavila své jubileum novou knihou

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiřina Prekopová, autorka terapie pevným objetím, světoznámá psycholožka a spisovatelka, slavila v neděli 13. října devadesát let. Novou knihu jí v den narozenin pokřtil v zastoupení herečky Jiřiny Bohdalové režisér Zdeněk Zelenka.

Foto: archív autora

křest nové knihy

Článek

Rezidence a Centrum RoSa v pražských Kobylisích se tuto neděli oblékli do slavnostního kabátu. Jedna z významných obyvatelek RoSy, dětská psycholožka, psychoterapeutka a spisovatelka Jiřina Prekopová oslavila životní jubilem. Zároveň pokřtila svoji novou knihu Láska vítězí nad technikou?, jejímiž patrony se stali režisér Zdeněk Zelenka v zastoupení za Jiřinu Bohdalovou a psycholog Jaroslav Šturma.

„Když mi vyšla první kniha Malý tyran, bylo mi 59 let. V Německu se okamžitě stala bestsellerem. A já se rázem stala známou spisovatelkou. Bylo mi to velmi příjemné. Poznávali mě lidé na ulici. Jednou mě navštívil náš rodinný přítel teolog Jiří a otcovsky mě upozornil: „Jiřinko, jenom abys nám nezpychla!“ To bylo pro mne ohromně varovné znamení,“ říká PhDr. Jiřina Prekopová Ph.D. o svém bestselleru, který byl přeložen do šestadvaceti jazyků a dodává: „Jsem stále v pohybu a nadějeplná, pořád něco dělám, protože mi to dělá radost,“ popisuje svůj každodenní život.

„Přeji knize hodně spokojených čtenářů a hodně vydání! Jiřina Bohdalová se omlouvá, bohužel onemocněla, ale určitě ještě do konce roku dorazí na besedu mezi obyvatele RoSy,“ slíbil Zdeněk Zelenka, režisér a kmotr knihy.

Autorka patnácti knih, ke kterým přibude v neděli šestnáctá, je stále vitální a rozdává radost všem svým spolubydlícím v Rezidenci RoSa, kde žije od roku 2015.

Světově uznávaná odbornice se narodila 14. října 1929 v Prostějově. Psychologii, filozofii a pedagogiku studovala v Olomouci a později v Mnichově. Jako tzv. politicky nespolehlivá nesměla dlouhé roky vykonávat své povolání.

V roce 1970 se svým slovenským manželem emigrovala. V západním Německu se konečně jako psycholožka plně uplatnila. Působila v oblasti vývojových poruch převážně na dětské klinice ve Stuttgartu, kde vyvinula tzv. Školu lásky a Terapii pevným objetím, jejímž cílem je obnova lásky v rodinných vztazích.

„Všichni obyvatelé RoSy jsou skvělí, paní Jiřinka je výjimečná svou energií a vitalitou, přála bych si, aby tak jako ona, tedy aktivně a s pozitivním myšlením mohli stárnout všichni,“ uvedla Anna Ježková za Centrum a Rezidenci RoSa. Knihu Láska vítězí nad technikou? vydalo Centrum RoSa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám