Hlavní obsah

Jílková na automotodromu v Mostě vybojovala skvělé sedmé místo

Novinky, Josef Hora

V rámci závodního víkendu Mistrovství FIA Zóny Střední Evropa se o tomto víkendu na mosteckém automotodromu konají také dva závody MMČR Divize 2. Mezi 24 startujícími má Česká republika jedno jediné zastoupení a to v podobě dnes již sedmnáctileté Gabriely Jílkové z Roztok u Prahy.

Foto: Josef Hora

Gabriela Jílková

Článek

Jílková po své úspěšné premiéře v barvách juniorského týmu FormulaStar, kde v sezóně 2011 vybojovala titul vicemistra Divize 3, usedla o tomto víkendu poprvé do monopostu Formula Renault 2.0 v barvách týmu Křenek Motorsport.

Jedinou její dosavadní zkušeností s touto formulí byl na konci července krátký testovací den, po kterém Gábina nastoupila hned do ostré kvalifikace. V té v pátek zajela nejrychlejší kolo za 1:35,392, což ve výsledkové listině znamenalo výborné sedmé místo. Jílková tak hned při první ostré měřené jízdě prokázala svůj talent a to když předvedla velice slibný výkon, který nestačil pouze na jezdce s formulemi kategorie Formule 3. Mezi jezdci s formulemi Renault 2.0 byla absolutně nejrychlejší.

"Kvalifikační jízda pro mne znamenala nejen první ostrý start, ale také první jízdu na nových pneumatikách. V počátku jsem neměla moc štěstí na provoz a nejrychlejší čas se mi podařilo zajet až v samotném závěru, kde už gumy nefungovaly tak jako na počátku. S dosaženým časem jsem i tak velice spokojena a věřím, že vybojovanou pozici se mi podaří zúročit v sobotním závodě," řekla Jílková po kvalifikaci.

Jak řekla, tak se také stalo. V závodě Jílková dobře odstartovala a ještě před nájezdem do šikany předjela dva soupeře. Tuto pozici však záhy ztratila a propadla se "až" na osmé místo. O pár kol později se Jílkové podařilo předjet jednoho ze soupeřů a dostat tak zpět na sedmou pozici, ze které do závodu startovala. V samotném závěru se ještě dotáhla na Thomase Werkena s Dallarou 302, se kterým v posledním kole svedla boj o šesté místo. To se nakonec nepodařilo a tak byla v cíli klasifikována na výborném sedmém místě.

"Dnes se mi podařilo to, co bylo v loňském roce mou slabinou, a sice dobře odstartovat. Tento výsledek ukazuje, že možný přesun k Renaultům by byl správnou volbou. Jsem velice ráda, že se mi dařilo zajíždět vyrovnané časy a držet krok s rychlejšími Dallarami. Z dnešního výsledku mám velkou radost a ráda bych týmu poděkovala za tuto příležitost," dodala Jílková.

Reklama

Výběr článků

Načítám