Hlavní obsah

Jilemnické muzeum vystavuje i flašinet, který si zahrál ve Třech veteránech

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krkonošské muzeum hostí až do 15. března výstavu mechanických hracích strojů. Mezi samohracími zařízeními zaujme třeba i píšťalový flašinet, který si zahrál v pohádce Tři veteráni.

Foto: převzato z CSFD.cz

Filmový záběr s flašinetem J. Kameníka z Prahy

Článek

Hned z úvodu výstavy se dozvídáme, že ne všichni byli obdařeni talentem pro to, aby se mohli věnovat hře na hudební nástroj. Možná i kvůli tomu usilovalo mnoho konstruktérů o to, aby vytvořili speciální přístroj, který by dokázal na hudební nástroj zahrát, aniž by bylo potřeba větší míry zručnosti.

V muzeu jsou hrací hodiny, píšťalové mechanismy, hřebíčkové hrací strojky, polyfony, elegantní symfoniony, aristony, flašinety i orchestriony. Návštěvníci uvidí stroje, jež pomáhaly v obživě žebráků a válečných invalidů, nebo které hrály pro potěšení v měšťanských salonech.

Podle ředitele muzea Jana Luštince jde o interaktivní výstavu. „Návštěvník si může najít, kterou skladbu by chtěl slyšet a některé věci předvádíme i naživo,” dodal.

Bonusem k výstavě je místní unikát - Metelkův betlém se 142 pohyblivými figurkami, jež vytvářejí 350 pohybů. Jde o jeden z nejpozoruhodnějších evropských betlémů. Součástí je právě i hřebíčkový a píšťalový hrací strojek.

Líbivě jistě dříve hrál i flašinet z dílny J. Kameníka z Prahy, který všichni známe. Objevil se totiž v několika scénách v pohádce Tři veteráni. Bohužel již není v takovém stavu, aby na něj bylo možné návštěvníkům zahrát. Chybí mu to nejdůležitější - píšťaly. Klika, kterou musel Bimbác vylovit z rybníku, se ale zachovala.

Z dalších zajímavostí je k vidění i celodřevěný stroj se skleněnou zvonkohrou, papírový pás do samočinného piana, šablona pro vytloukání skladeb na hrací válec nebo třeba židle, která při dosednutí spustí jednu ze dvou písní.

Adresu Krkonošského muzea v Jilemnici a další informace naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám