Hlavní obsah

Jezdecká sezóna v Mikulově startuje

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kůň a jezdec. Někdy si rozumí natolik, že se nezkušenému oku zdá, jako by snad tohle zvíře dokázalo číst člověku myšlenky. Reaguje totiž na nepatrné podněty a provádí cviky podle vůle jezdce. To je drezura – ukázka souladu s koněm. A právě drezurními závody zahájí Jezdecký klub Mikulov letošní sezónu.

Foto: Michal Solařík

Z drezurních závodů 2010.

Článek

Přestože je drezura bezva podívanou především pro zasvěcené, nepřijdou v neděli 10. dubna zkrátka ani ti ostatní včetně dětí. Na nejmenší budou v jezdecké hale od 10 a 13 hodin čekat kluboví instruktoři, aby si pod jejich vedením vyzkoušeli jízdu na koňském hřbetu. Oficiálním závodům budou předcházet ještě sobotní hobby závody, které mají charakter veřejného tréninku, začnou v 13 hodin. Vstupné pro dospělého je třicet korun, děti a senioři zaplatí desetikorunu.

Kdo se druhý dubnový víkend na Cihelnu nedostane, nemusí věšet hlavu. Jezdecký kalendář letos zaplnila ještě další dvě dvojkola drezur, poslední víkend v červenci dojde dokonce na těžkou kategorii obtížnosti. Ta by se dala přirovnat ke koňskému krasobruslení. „Tam už přicházejí na řadu třeba piruety ve cvalu. Pro toho, kdo trošku rozumí koním, to je naprosto nevšední zážitek, jelikož tohle dokáže tak deset koní v republice,“ doplnil ředitel jezdeckých závodů Tomáš Hlavenka.

Kromě drezury patří čtyři víkendy této sezóny parkuru a v červnu bude Cihelna hostit Mistrovství jihomoravské jezdecké oblasti ve vozatajství. Během něj jezdci absolvují drezuru, parkur i maratón. „Svoji účast už slíbili zástupci rakouského vozatajského klubu z příhraniční obce Guttenbrunn,“ prozradil druhý člen organizačního týmu Michal Solařík.

Do svého druhého ročníku letos v Mikulově vstoupí Mistrovství ČR v endurance, vytrvalostní dostihy ve volné krajině na vzdálenost až sto dvacet kilometrů. Kromě domácích jezdců plánují na červencových dostizích startovat Slováci, Maďaři, Poláci a Rakušané.

„Tak široké spektrum závodů můžeme pořádat jen díky městu Mikulov, Jihomoravskému kraji a podpoře sponzorů. Darem z nebes je pro nás novosedelské vinařství Vinofol, kterého si coby dlouhodobého partnera skutečně moc vážíme,“ zdůraznil Solařík.

A jezdci i koně navíc vyžadují kvalitní zázemí. Areál Jezdeckého klubu Mikulov přitom loni na podzim označil Oblastní výbor České jezdecké federace jako jeden ze tří nejlepších na jižní Moravě

Související témata:

Výběr článků

Načítám