Hlavní obsah

Ještě se s létem neloučíme, slunečné dny lze prožít třeba na Slovácku

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když kalendář nemilosrdně hlásí poslední týden letních prázdnin, proč si ho ještě náležitě nevychutnat? Po pár chladnějších dnech tu máme opět sluníčko, tak pojďme dobít energii a navštivme krásná místa Slovácka.

Foto: Aleš Korvas

Buchlovice

Článek

Sedíte přes týden v kanceláři a potřebujete, jak se říká, rozproudit krev? Není nad to nafoukat kola, zabalit batůžek se svačinkou a vyrazit na cyklovýlet. Slovácko se pyšní hustou sítí cyklotras. Stačí si vybrat, ať už podle náročnosti nebo vybraných cílů k navštívení.

Příjemná trasa Muzea a památky podhůří Chřibů o délce 23 km vede z Uherského Hradiště, přes Staré Město, Modrou, Velehrad, Tupesy, Břestek, Buchlovice, Zlechov a zpátky přes Staré Město do Uherského Hradiště. Na této trase je spousta krásných míst k navštívení, jako třeba Vyhlídková věž kostela sv. Ducha v těsné blízkosti Památníku Velké Moravy ve Starém Městě, areál na Modré s archeoskanzenem, stezkou praturů, podvodním světem nebo exotickými živočichy.

Po návštěvě baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě můžete vyrazit do Tupes za historií vyhlášené Tupeské keramiky do místního muzea. Pokud budou nohy zvládat, odložte na chvíli kola a výlet si zpestřete výstupem na Břesteckou skálu, kde se pokocháte výhledem na Chřiby. V Buchlovicích Vás čeká procházka anglickým parkem a třeba i prohlídka zámku nebo výstava fuchsií.

Pokud chcete o víkendu vyrazit za kulturou a třeba i folklorem, od pátku do neděle se koná mezinárodní folklorní festival Ozvěny Horňácka ve Velké nad Veličkou, Tradiční setkání pěveckých sborů nebo Festival dechových hudeb „Pod Javorinů“ ve Strání.

Od pondělí 26. do pátku 30. srpna bude probíhat Škola lidových tanců v Kunovicích. Pánové i chlapci mají jedinečnou možnost osvojit si základy či zdokonalit již naučené cifry mužského tance verbuňku, zapsaného na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Tak to jen taková malá ochutnávka ze Slovácka, a když už jsme u toho, v Bojkovicích se v sobotu 24. srpna koná Gulášfest s ochutnávkou piv z minipivovarů, takže ani hladové krky nepřijdou zkrátka.

Další akce a tipy na zajímavá místa naleznete na www.slovacko.cz nebo v informačních centrech regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám