Hlavní obsah

Jesenický víkend s haluškovými, dýňovými, borůvkovými a rybími specialitami

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní Jeseníky lákají na vycházky do přírody. Výletníci, kterým při delší túře pořádně vyhládne, se rádi zastaví v místních restauracích a penzionech, aby se vydatně posilnili na další výšlap.

Foto: Stanislav Juga

Z dýní se dají připravit výborné sladké i slané pochoutky.

Článek

Při toulkách zlatohorským regionem jsou ve dnech 13. až 15. října zváni do penzionu Rejvíz na Haluškyádu. Provozní Zdeněk Herman ve středu dnes ráno vyrazil do Dolného Kubína nakoupit bryndzu, oštěpky, oravskou klobásu a slaninu. Stalo se již tradicí, že oblíbenou slovenskou specialitu na Rejvízu připravují vždy v říjnu. Tentokrát kuchařský tým zařadil do jídelníčku halušky houbové, špenátové a samozřejmě i klasické. O ty bývá zájem největší.

Návštěvníci nejvýše položené osady Jeseníků (778 m. n. m.) si při občerstvení v penzionu Rejvíz  obvykle nenechají ujít pozoruhodnou raritu. V šenku je vystaveno přes dvacet vzácných dřevěných židlí z počátku 20. století. Opěradla nesou karikaturu místních štamgastů a jsou unikátním kolorovaným řezbářským dílem bratrů Braunerových. V této tradici pokračují současní řezbáři, kteří penzion obohatili o další přírůstky. I ony mají vyřezávaná opěradla a těší se velkému zájmu stálých i nahodilých návštěvníků šenku.

S příchodem podzimu bývají spojeny dýňové slavnosti. Spolek aktivních Zlatohoráků pořádá v sobotu 14. října od 14 hodin na náměstí soutěž O nej zlatohorskou dýni.  Děti z místní mateřské a základní školy představí nejrůznější výrobky z této podzimní plodiny. A jak se dá využít v kuchyni? Výborné jsou z ní koláče a řezy, kompoty, polévky nebo také upravené na grilu. Rozmanitá ochutnávka specialit je součástí zlatohorského dýňového odpoledne.

Dýňovou slavnost v Jeseníku s kulturním programem pro děti i dospělé pořádá v sobotu 14. října od 14 hodin na Masarykově náměstí spolek Sudetikus. Vyzval občany, aby se zapojili do soutěže o nejlepší dýňovou sladkou a slanou dobrotu. Před radnicí se uskuteční výstava dýňových bubáků. Nejzdařilejší z nich porota ocení v 17.30 hodin a poté ve všech bubácích rozsvítí svíčky a vytvoří magickou podzimní atmosféru.

V rekreačním, rehabilitačním a školícím centru Slezská Harta v Razové pro dny 14. a 15. října zvolili borůvkové menu. Podávat budou klasické kynuté knedlíky, lívance s tvarohem, palačinky, koblížky, koktejly, vepřovou panenku a srnčí medailonky s borůvkovým přelivem.

Kdo o víkendu zavítá k přehradě Slezská Harta a před borůvkami upřednostňuje rybí speciality, je zván do restaurace u Kormidla v Leskovci nad Moravicí. Místní kuchař uvaří například maďarskou rybí polévku, smaženého kapra, pstruha na jesenický způsob, candáta na másle nebo v křupinách a salát z uzených ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám