Hlavní obsah

Jemnický Fest dělá osvětu, 82 procent Čechů se totiž nebojí pohlavních nemocí

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český stát vynakládá čím dál méně prostředků na prevenci a boj proti rozšiřování viru HIV v České republice. Naštěstí se najde ještě stále několik jedinců, kteří se nevzdávají a prevenci a osvětu šíří dál mezi všechny ostatní.

Foto: Art for Life

82 % Čechů se nebojí pohlavních nemocí a především nemoci HIV.

Článek

Od roku 1989 funguje v Praze Dům světla – Česká společnost AIDS pomoc, který nejenže dělá preventivní programy, ale zároveň se už i stará o jedince, kteří se nakazili zákeřným virem.

Dům světla si dlouho rozmýšlí, kam investovat získanou korunu. V nedávné době bylo otevřeno v Brně místo, kde se mohou lidé nechat otestovat na přítomnost viru z odběru krve. Nejenže je toto testování anonymní, je i zdarma a výsledek je znám teoreticky do druhého dne. Toto místo je od svého počátku v Praze a zájemci o anonymní otestování ho mohou navštívit i v Ostravě. Drahé testování a provoz těchto míst je financován ze sponzorských příspěvků, kterých bohužel rok od roku také ubývá. Naštěstí se našli dobrodinci, kteří založili různá sdružení a s bojem o sponzorské příspěvky a dary pomáhají.

Na Ostravsku je to například sdružení Společně proti AIDS. Poslední dobou je hodně medializované, díky Bohu, sdružení Art For Life, ke kterému se vždy připojí i několik známých tváří. Toto sdružení každoročně vydává originální kalendář a výtěžek z něj jde právě na provoz Domu světla.

V loňském roce se rozběhla celostátní osvětová kampaň Dej si bacha!. Hlavní tváří kampaně byla Bára Basiková - upozorňovala na lhostejnost lidí, jelikož s menší prevencí přibývá lidí, kteří toto téma berou na lehkou váhu. Podle průzkumu, který si tato organizace udělala, 82 % Čechů nepovažuje pohlavní nemoci za hrozbu.

Občanské sdružení Art For Life a Dům světla také podporuje Jemnický Fest, který vždy na jaře a na podzim otevírá, resp. uzavírá festivalovou sezónu. Letošní sezónu uzavírá Jemnický Podzim Fest v sobotu 20. října s kapelami Wohnout, Nightwish revival, Crash Road, Remains of Force, 4K, Martinem Kubínem z organizace Společně proti AIDS, který si na pomoc vezme zpěvačku Veroniku Novakovou, či rockovou kapelou Vigo.

„Už od počátku jsem chtěl využít toho, že na festival chodí mladí lidé, a napadlo mě tedy tuto akci spojit s prevencí pohlavních chorob a hlavně HIV," uvedl Jirka Prokeš, organizátor Jemnický Festů.

„Osobně se této nemoci moc bojím, a proto když můžu, tak se snažím přispívat posláním DMS anebo zakoupením propagačních materiálů, aby bylo na propagaci tohoto tématu. Mrzí mě, že česká vláda tuto záležitost ignoruje. Líbí se mi projekt Pochod proti rakovině prsu. Je už hodně medializovaný a tím i úspěšný. Je hezký, že ho podporují i stovky mužů, i když se jich to netýká. Pojďme si připomenout, jaké nebezpečí kolem nás je, i když se nás to třeba netýká,“ dodal Prokeš

Podpořit Dům světla a tak i jeho fungování a preventivní programy lze pomocí DMS.

Odeslat SMS ve tvaru DMS AIDSPOMOC a poslat na telefonní číslo 87777 (cena 27+3 Kč vč. DPH). Více informací lze také získat na www.artforlife.cz, www.aids-pomoc.cz.

Linka AIDS pomoci - 800 800 980

Linka AIDS pomoci, kterou provozuje Česká společnost AIDS pomoc od roku 2003, je v provozu nonstop, 365 dní v roce. Na vaše dotazy budou odpovídat řádně proškolení a poučení pracovníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám