Hlavní obsah

Je to selhání jedince, tvrdí asistenční služba, jehož zaměstnance zadržela policie

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku prosince zadrželi pražští policisté posádku asistenční služby Anděl 112 po odcizení navigace ze zaparkovaného automobilu. Zaměstnanec asistenční služby byl již trestaný, přesto pracoval u asistenční služby, která vyžaduje výpis z trestního rejstříku.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Celá událost se odehrála 4. prosince v Praze 4, tři muži rozbili okno u vozu Škoda a odcizili z něj navigaci. Díky elektronickému hlídacímu systému, který upozornil bezpečnostní agentury a ta následně policii, byli všichni tři muži zadrženi. Novinky o tom informovaly.

Řidič vozidla asistenční služby byl navíc pod vlivem drog a celá posádka vozu byli narkomani, kteří již byli soudně trestáni. Škoda dosáhla částky 90 tisíc korun.

„Všichni tři muži se již v minulosti opakovaně dopouštěli krádeží a všichni jsou drogově závislí. Nyní jim za trestný čin krádeže vloupáním hrozí trest odnětí v délce tří let,“ řekla k případu začátkem prosince Eva Kropáčová mluvčí policie.

Multifunkční asistenční služba, která pomáhá motoristům v krizových situacích - tak o sobě píše Anděl 112 na svých webových stránkách. Místo pomoci motoristům ale posádka tohoto vozidla motoristovi spíš uškodila. Na stránkách se dále můžete dočíst, že na pracovní pozici mobilní technik je potřeba prokázat trestní bezúhonnost.

Selhal jednotlivec, ale recidivistu musel někdo přijmout

„K celé záležitosti můžeme uvést, že jde o katastrofální selhání jednotlivce, který byl na pozici mobilního technika přijat před zhruba 14 dny a byl ve zkušební době,“ uvedla Šárka Špálová, marketingová ředitelka Anděl 112.

Podle našich informací vyžaduje při přijetí do pracovního poměru tato společnost výpis z trestního rejstříku. Jestli doložil tento výpis i zaměstnanec účastnící se trestné činnosti, již Šárka Špálova neuvedla.

„Přestože nejsme schopni a priori takovémuto individuálnímu selhání zabránit a neneseme odpovědnost za své zaměstnance v době jejich pracovního volna, z události byly vyvozeny pracovně právní důsledky,“ dodala pouze. Nereagovala ani na dotaz, zda smí zaměstnanec používat v soukromém volnu vozidlo asistenční služby.

Na tuto asistenční službu v minulých dnech podalo prezídium Policie ČR trestní oznámení, protože užívá vozidla, které se nápadně podobají vozidlům Policie ČR.

Výběr článků

Načítám