Hlavní obsah

Je silnice u Makotřas jedním z bodů zla v Čechách?

Novinky, Vratislav Konečný

Záhadologové o lokalitě nedaleko Prahy mají jasno. Ze země tu doslova prýští negativní energie, důkazem jsou časté dopravní nehody, mnohdy bez zjevných příčin. Nejtragičtější se udála v roce 1999, v havarovaném autobuse zemřelo deset lidí, další utrpěli zranění.

Foto: Vratislav Konečný

Jedno z údajných míst zla - Husova kazatelna u Sedlčan.

Článek

Jestliže je to observatoř, proč tak velká?

Ves lidí vytřásajících zralý mák se zmiňuje už v roce 1318.Místo je naprosto nenápadné, nic tu nevyčnívá, na focení naprosto nefotogenické, přesto...

Osídlení je velmi staré, před zhruba 3500 lety se zde usídlil lid kultury nálevkovitých pohárů. Archeologové tu v roce 1961 našli řadu zajímavých artefaktů, kromě jiného i kostru dítěte uloženou pod jednou z tavicích pecí na měď. Obětovali ho?

Ohromující byl nález lokality čtvercového půdorysu o straně 300 metrů. Kolem čtverce se táhl hluboký příkop s palisádou na dně. Když se vyloučí tak „nízké“ vysvětlení jako dobytčí ohrada nebo opevnění, naskýtá se další možnost - observatoř nebo nějaká svatyně. Proč ale takových rozměrů? Dänikenovské otázky "o něčem tam někde" jsou jistě zajímavější než kravince nebo velká žvanírna.

Poházené bezhlavé kostry

Uvažuje se tu o možné bráně na východě a západě objektu. Jsou jako pozorovatelny pro slunovrat zimní a letní tedy odpovědí na otázku Proč tu stojí? Nálevkovití ale sídlili především v nížinách, Makotřasy jsou na návrší. Rituální pohřebiště? Při výzkumu archeologové známky větší osady, ale také 4 metalurgické pece, kde se tavila měď. Možná se jednalo o sídlo kovářů nebo místo zasvěcování válečníků.

Také se našly kosterní pozůstatky, hlavně překvapil nález asi 20 hlav, oddělených od trupu a pohozených mimo tělo. Některé kalvy nesly známky poranění. Šlo o lidské oběti? Useknuté hlavy se našly v roce 1966 i ve známém „upířím“ pohřebišti u Čelákovic.

Astronomické znalosti měly pro pravěké lidi zásadní význam, prvotní zemědělci a pastevci potřebovali vědět, kdy zaset, kdy počítat s pastvou. Počasí bylo pravidelné, takové změny, jaké jsou v současnosti, zřejmě nebyly.

Negativní energie?

Lokalita Makotřasy a její údajná magická funkce byla narušena stavbou rychlostní silnice R7. Pokud by se potvrdilo, že se jedná o observatorium, bylo by asi nejstarší v Evropě.

Možná je tu magnetická anomálie, zrovna jako třeba na Plešivci, kde podle známého záhadologa a psychotronika jsou přepólovány kladné síly v záporné. Na Plešivci bylo jedno z největších keltských oppid, velmi silné energetické proudy bývaly i na jeho úpatí u viklanu.

Za další záporné energetické body se označuje kaple Máří Magdaleny a hřbitov u Velhartic, jeskyně Býčí skála na Moravě, balvan Husova kazatelna u Sedlčan, hrad Houska, Babí lom u Kuřimi.

Zvláště o velhartickém hřbitově jdou legendy, stačí se podívat na některé příspěvky na netu a máte dojem, že jste se ocitli v hororu mistra hrůzy Kinga. Je pravda, že některá místa působí citelně i na naprosté skeptiky.

Nedávno jsem to zažil v kostele v Augustusburgu, v chrámové lodi bylo tak zvláštní ticho, až se stalo nepříjemným a vyhnalo mě ven. A v kostele by snad čerti být neměli.

Naopak místem pozitivní energie je nedaleký Panenský Týnec, nebo nedaleký menhir Zkamenělý pastýř u Klobuk.

Reklama

Výběr článků

Načítám