Hlavní obsah

Jazzman Markovič přijede do Uherského Hradiště podpořit dětské domovy

Novinky, Vladimír Lachout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub kultury v Uherském Hradišti, který bude hostit 20. ročník Nejmilejšího koncertu pro dětské domovy, přivítá v programu hlavního galavečera jazzového guru Štěpána Markoviče. Ten přijede podpořit děti s funky kapelou Gulo Čar.

Foto: Igor Šefr

Štěpán Markovič a Gulo Čar: Na předchozím turné je doprovázela i zpěvačka Lucie Bílá

Článek

Pořádání letošního ročníku se ujal Dětský domov v Uherském Hradišti. Celý den (28. května) se bude v uherskohradišťském kulturním domě odehrávat program, ve kterém se budou prezentovat děti z domovů po celé republice. Mezi uměleckými „disciplínami“ nebude chybět zpěv, tanec či hra na hudební nástroje.

Hvězdou závěrečného galavečera bude kapela Gulo Čar, která zahraje bez nároku na honorář s jazzovým saxofonistou Štěpánem Markovičem. „Jsme moc rádi, že Gulo Čar a pan Markovič přijali naše pozvání. V našem domově jsou děti, které jejich hudbu poslouchají, a bude to pro ně velká slavnost, když je jejich oblíbenci přijedou podpořit a zahrát jim...“ uvedla zástupkyně ředitelky DD Uherské Hradiště Šárka Rajskupová.

Kapela Gulo Čar hraje písně na pomezí soul a funky, která je silně ovlivněna romskými melodiemi. Jejich úspěšnost podtrhuje nejen získání ceny Anděl, ale i spolupráce se světovou hvězdou Jamesem Brownem či Gipsy Kings. Producentem jejich desky byl Doug Wimbish ze slavných Living Colour.

Jazzman Štěpán Markovič patří mezi přední české hudebníky a vyhledávané studiové hráče. Z výčtu jeho největších úspěchů nelze nepřipomenout spolupráci s Ray Charlesem, Lizou Minnelli nebo bývalým prezidentem Billem Clintonem. Markovičova myšlenka podporující národností menšiny je obsažena i v jeho občanském sdružení Jazz Allpartheid.

„Zahrát dětem z dětského domova je pro mne osobní povinností. Zásadně odmítám veškeré rasové předsudky. Proto jsem založil občanské sdružení, jel jsem turné s Gulo Čarem a máme v plánu další řadu podobných projektů. Do Uherského Hradiště se moc těším,“ uvedl jazzový saxofonista, kterého jsme právě zastihli ve studiu, kde pracuje na novém albu.

Nejmilejší koncert bude zahájen v Uherském Hradišti 28. května. Další informace naleznete na oficiálním webu www.detskydomov.com

Reklama

Výběr článků

Načítám