Hlavní obsah

Javornická restaurace v obřím sudu se otevře v říjnu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sever Čech se v historii vychloubal neobvyklou raritou - dvěma restauracemi, umístěnými v sudech. První byla na Javorníku od roku 1899 a druhá v Lázních Libverda z roku 1931, která je stále v provozu, zatímco javornická vyhořela v roce 1974. Obnovený sud na Javorníku bude v provozu od října.

Foto: Milan Turek

Nový sud na Javorníku prochází dokončovací fází vybavení nábytkem a restauračním zařízením, otevřen bude 1. října

Článek

Koncem devatenáctého století začalo přibývat na Ještědu stále více českých turistů.  Ještěd byl opředen historickým vyprávěním Karoliny Světlé a příroda aktuálně podávána především pražskými turisty. Nikde však na Ještědském hřebeni nebyla pořádná restaurace. Navíc na Ještědu byli Němci a na Čechy pohlíželi svrchu. Chata Rohanka na vrcholu nebyla žádnou důstojnou restaurací.

Nejenže se Ještědské hory staly častým cílem turistů, ale počátkem minulého století to bylo místo prvních lyžařských závodů, vzpomeňme Aleše Lyžce, který o Ještědském hřebeni psal, přijížděly sem stovky dychtivých lidí, aby viděly, jak se lyžuje. Obyčejně přicházeli od železnice v Pílinkově. Na Pláních se závodilo v běhu, ve sjezdu a byl zde postaven jeden z prvních skokanských můstků na světě.

V jižní části Ještědského pohoří nebyla žádná restaurace a zřejmě z trucu zakoupil hospodský Wilhelm Hübel z Dlouhého Mostu na vídeňské výstavě v roce 1998 obrovský sud o kapacitě 10 380 000 litrů, dvanáct metrů vysoký a čtrnáct metrů dlouhý. Dovnitř se vešlo 350 hostů.

Ve své době byl atrakcí v celém Rakousku-Uhersku. Kuriozita lákala návštěvníky a atraktivita byla proto zvýšena ještě rozhlednou o výšce osmnáct metrů. Replika javornického sudu byla zbudována Stefanem Hausmannem na severní straně Jizerských hor v Lázních Libverda. Tam slouží dodnes. Javornický sud vyhořel v roce 1974 a o postavení nového sudu rozhodli radní Jeřmanic před několika lety. V těchto dnech stavbu hotelu a restaurace dokončují. Bude v provozu od 1. října, přístup k ní je od lanovky po několika desítkách metrů lesní cestou.

Rozšíření zájmu o lyžování v současnosti bylo inspirací pro obec Jeřmanice v jižní části Ještědských hor poblíž dálnice z Liberce do Prahy k vybudování lyžařského areálu. Kilometrová sjezdovka se čtyřsedačkovou lanovkou byla v provozu teprve jednu sezónu a se speciální tratí pro snowbordisty nabídla dva a půl kilometru sjezdů. Pro snowbordisty jsou na oddělené trati překážky a sjezdovky se setkávají až u dojezdu.  Sedmdesát metrů široká sjezdovka postačí k bezpečným sjezdům i pro méně zdatné lyžaře a navíc je oddělená od dětské. Pro nejmenší je k dispozici osmdesátimetrový provázkový vlek mimo hlavní trať.

V kritické víkendy pomalu ani nestačilo parkoviště pro sto šedesát aut. Po celý rok byl zájem i o bobovou dráhu se speciální konstrukcí. Javornický areál umožnil i cyklistům zajímavou nabídku cesty od lanovky hřebenovkou (není cyklostezka) na Ještěd a zpět po cyklostezce Odra - Nisa. 

Námahu cyklistů odmění překrásné výhledy na Jizerské hory a blízkou Ralskou pahorkatinu nebo na celý Ještědský hřeben. Pro běžkaře je možné se vydat stejnou cestou, ale sjíždět bezpečně mimo sjezdovky třeba do Horního Hanychova. Obří sud je přístupný z Hodkovic nad Mohelkou po modré (3,5 km) nebo z Dlouhého Mostu (2 km). Autem od Prahy přes Hodkovice nebo od Liberce přes Šimonovice a Dlouhý Most. http://www.areal-obrisud.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám