Hlavní obsah

Jaromír Jágr a Martina Navrátilová mají své dvojníky v pražském muzeu Grévin

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstoupíte-li do muzea Grévin v Praze v Celetné ulici, máte pocit, že jste v hollywoodském natáčecím studiu či přímo v kavárně, která je v ateliéru slavných filmových studií, kde tak po očku pokukujete, kdo si k vám přisedne.

Foto: Lenka Žáčková

Jiří Krampol ve společnosti našich sportovních jedniček

Článek

K nám si přisedl sám Heinrich Homola, generální ředitel, a nabídl nám pravé šampaňské… Byla to však naprosto výjimečná situace, všichni se totiž v pražském muzeu připravovali na návštěvu padesátitisícího návštěvníka, a aby to byla ta správná oslava, rozhodlo se vedení muzea, samozřejmě v časovém předstihu, že expozici rozšíří o dva nové české sportovní velikány, přesněji velikána, kterým nebyl nikdo menší než hokejista Jaromír Jágr a velikánka, tenistka Martina Navrátilová.

Jejich voskové dvojníky slavnostně pro média odhalil herec a moderátor Jiří Krampol. Nyní se s nimi můžete potkat ve sportovním sále ve třetím patře po boku Emila Zátopka, Ivana Lendla, Romana Šebrleho, Petra Čecha, Dominika Haška a dalších.

Že je o muzeum Grévin zájem, jasně vypovídá víkendová návštěva padesátitisícího návštěvníka, a to již pouhých pět měsíců po slavnostním otevření. Kdo by nechtěl vidět více než osmdesát legend českého a zahraničního showbusinessu, sportu a politiky na jediném místě?

A jak je například na Jaromíra Jágra dívá ten nejpovolanější v muzeu? „Ačkoliv nejsem znalcem českého hokeje, jméno Jaromíra Jágra samozřejmě znám jako u nás každý kluk. Je to sportovní ikona, která asi nikdy nepřestane mít své fanoušky. A Martina Navrátilová? Nejen její sportovní výkony ale i osobní odvaha být jiná ji pro Grévin předurčují,“ poznamenává k novým figurínám v expozici muzea Grévin Heinrich Homola, generální ředitel.  

Nové figuríny budou přicházet do muzea Grévin pravidelně, do konce roku plánuje Grévin Praha další dvě nové figuríny, tentokrát z české kulturní a sportovní scény. Neustálý rozvoj muzea a rozšiřování expozice je celosvětovým záměrem muzea Grévin.

O muzeu Grévin

V muzeu Grévin nejde zdaleka pouze o přehlídku soch. Celá expozice je zpracována jako cesta napříč historií a každá socha v ní má svou roli či scénu. Scénografie do detailu ilustruje dobu a dodává celému zážitku realistický nádech umocněný hudbou a světelnými efekty.

Během prohlídky čeká na návštěvníky i několik interaktivních zastávek, například možnost zahrát si na konzoli Wii zápas s nejlepšími sportovci anebo si vytvořit vlastní 3D voskovou figurínu. Milovníci nejnovějších technologií ocení videomapping, který dotváří podobu Václava IV. nebo atmosféru prvorepublikové kavárny.  

Na konci 19. století zakladatel deníku Le Gaulois a novinář Arthur Meyer chtěl představit široké veřejnosti populární osobnosti, o kterých se jen psalo - v reálné podobě je nikdo neznal, vždyť to bylo v čase, kdy se ještě ani v novinách běžně nepoužívala fotografie.

Meyer se rozhodl realizovat svůj sen, ke kterému přizval Alfreda Grévina, skvělého karikaturistu, sochaře a návrháře divadelních kostýmů. Alfréd Grévin nabídku přijal a 5. června 1882 byla otevřena galerie Grévin, čímž byly položeny základy pro síť muzeí uvedených pod jménem, které se stalo záhy značkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám