Hlavní obsah

Jaro na dědině ve Valašském muzeu

Novinky, Marcel Vašut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý program s ukázkou jarních prací – to vše v sobotu 17. května nabídne májová procházka areálem Valašské dědiny muzea v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: archiv VMP
Článek

„Návštěvníci se mohou těšit na hospodyně a hospodáře v jednotlivých vybraných objektech muzea. Při povídání si jim mohou dívat pod ruce a přesvědčit se tak, co všechno bylo v minulosti nutné na jaře v domácnosti či v hospodářství dělat. Dříve se jednalo o běžné činnosti, v současné době se povětšinou již vytratily,” uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

V Kolibě z Černého hory je možné pozorovat baču při výrobě prvního ovčího sýra a ochutnat pravou žinčicu. O kousek dál, v pasekářské chalupě z Velkých Karlovic, Miloňova nebo na tzv. živém hospodářství, ochutnáte něco z tradiční kuchyně, například starý sýr, jarní bylinkovou polévku, šrotové pagáče a další dobroty.

Na stánisku z Rákošového ovce Valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat až po její spřádání na kolovratu. V dalších chalupách a podsíňcích potkáte košíkáře, ošatkáře a jiné zručné řemeslníky při výrobě různého náčiní a nářadí. Můžete si sami vyzkoušet odstřeďovat mléko a následně stlouci máslo, nebo se připojit k sekáčům, co pokosí louku, na které se dobře bělí prádlo.

V kovárně nahlédnete kováři pod ruce, a kdo přijde včas, uvidí kutí nepostradatelných pomocníků, páru muzejních koní plemene Slezský norik. Dobrou radou od zkušených bylinkářů snad nikdo nepohrdne, obzvláště pokud mu bylinkář namíchá bylinnou směs přímo na míru. Ti se vám budou věnovat ve stavení z Nového Hrozenkova č. 10.

Sousední chalupa „U Adamca“, projde jarním gruntováním a hned pod ní má své místo včelař u klátových úlů, který vám kromě výkladu o chovu včel poskytne zdravé včelí produkty. Základem „života na dědině“ bylo vždy zemědělství a tak i na těch muzejních políčkách budou pracovat hospodáři s koňmi... V průběhu celého dne návštěvníky bude hudebně doprovázet soubor LIMBORA z Prečína.

Pořadem „Jaro na dědině“ chce muzeum návštěvníkům připomenout, na co všechno museli naši staříčci a stařenky na jaře myslet a že staré valašské pořekadlo „Modli sa, nemodli sa, z prázdnej míse nenajíš sa“, je stále víc než pravdivé.

V neděli 18. května, v rámci Dne muzeí, bude návštěvníkům umožněn vstup zdarma do areálu Mlýnské doliny. Otevírací doby obou areálů jsou od 9.00 do 17.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám