Hlavní obsah

Jaro je tady! Alespoň to zlínské literární

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v pondělí 8. dubna začne ve Zlíně čtvrtý ročník festivalu Literární jaro Zlín 2013. Letos přinese opět řadu zajímavých hostů i tvořivé dílny pro děti. Akci pořádá zlínská Krajská knihovna Františka Bartoše.

Foto: archiv Krajské knihovny Františka Bartoše

Loňského ročníku festivalu se zúčastnily desítky milovníků literatury.

Článek

Festival zahájí v pondělí 8. dubna v 17 hodin ve zlínské Alternativě spisovatelka, esejistka a básnířka Sylva Fischerová spolu s literárním historikem Vladimírem Karfíkem. Sylva Fischerová představí mimo jiné i knihu Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel, za kterou letos získala nominaci na ocenění Magnesia Litera.

„Zaměření pořadů i škála hostů je letos pestrá, doufáme, že si všichni milovníci knih a literatury vyberou,“ uvedla Zdeňka Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše a dodala, že ani letos nebude chybět na festivalu například poezie. V programu Herberk v knihovně aneb Útulna poezie uvedou ve středu 10. dubna své verše básníci Jaroslav Kovanda, Jakub Grombíř, František Horka, Milan Libiger, Tomáš Lotocki, Petr Odehnal a Petr Palarčík. Poezii doprovodí valašská kapela Ležérně a vleže.

Další pořad bude věnován ve čtvrtek dopoledne dětem. Knihu Kamarádi z abecedy představí její autoři, výtvarník František Petrák a básník Radek Malý. Připraví workshop pro prvňáčky, jimž především je kniha určena. O knihách, čtenářích a knižním trhu budou potom odpoledne v sálku hudebního oddělení krajské knihovny diskutovat spisovatelka Markéta Hejkalová a literární teoretik Jiří Trávníček.

Závěr týdne bude patřit literární legendě, spisovateli Jiřímu Stránskému, který na festivalu Literární jaro Zlín 2013 vystoupí spolu s režisérem Hynkem Bočanem. V pátek 12. dubna od 17 hodin budou v Alternativě hovořit mimo jiné o natáčení seriálu Zdivočelá země. Hudebně je doprovodí tentokrát Zlínské jazzové smyčce pod vedením Ladislava Doliny a Josefa Hořáka.

Podrobný program festivalu i medailonky účinkujících najdete také na www.literarnijaro.cz a www.facebook.com/literarnijaro. Partnerem festivalu je letos město Zlín a nově i 14|15 BAŤŮV INSTITUT, budoucí sídlo krajské knihovny. Právě v jeho prostorách proběhne pátý ročník Literárního jara v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám