Hlavní obsah

Jarní putování Pošumavím – sušický kalich

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše jarní putování Pošumavím symbolicky zakončíme nad Sušicí, která je právem považována za bránu Šumavy. Žižkův vrch (619 m. n. m.) poskytuje návštěvníkům jeden z nejkrásnějších pohledů na toto romantické město.

Foto: Jan Kaše

Pohled od kalichu ke Svatoboru

Článek

Sušice, která byla osídlena již v době pravěku, je zaklíněna mezi šumavské kopce a protnuta kdysi zlatonosnou Otavou. Kochat se pohledem na bránu Šumavy můžete nejen ze Svatoboru či na vrchu Anděla Strážce, dvou nejznámějších míst, ale nezapomenutelný pohled vám poskytne i Žižkův vrch, na jehož vrcholu se nachází téměř dva a půl metru vysoký litinový kalich.

K výročí úmrtí Jana Žižky

Žižkův vrch je název novodobý, který v roce 1924, u příležitosti pětistého výročí úmrtí slavného husitského vojevůdce, nahradil původní označení – Šibeniční vrch.

Ve stejném roce zde byl umístěn již zmíněný kalich, který za částku 4456 Kč zhotovila firma Leopold Schifauer, továrna na stroje, slévárna kovů a železa v Klatovech.

„Kalich byl upevněn na 3 metry vysoký zděný podstavec, jehož provedení bylo zadáno ing. R. Grabingerovi, staviteli v Sušici za 3200 Kč. Potřebný kámen, který byl vylámán přímo na tomto vrchu, dodala obec. Náklad na památník byl kryt z obecních příjmů a byla uspořádána i veřejná sbírka. Slavnostní odhalení kalichu se uskutečnilo 28. října 1924," uvádí se na stránkách www.susicebranasumavy.cz.

Bojovná Sušice

Uctění památky husitského vojevůdce Jan Žižky (1360-1424) se v Sušici neuskutečnilo náhodou. V době husitských válek totiž stála na straně Tábora a zemské jednotě se podřídila až po porážce husitů u Lipan v roce 1434. Sušičtí se tak účastnili například dobývání Švihova (1425), obléhání Plzně (1426) či hradu Zvíkov (1429).

O významnosti Sušice svědčí i fakt, že po ukončení husitských válek měla na sněmu, jehož vyvrcholením bylo vyhlášení tzv. kompaktát v Jihlavě roku 1436, své zástupce.

Po červené k červenému kalichu

Pokud se rozhodnete vydat na Žižkův vrch, čehož i přes značné stoupání rozhodně nebudete litovat, není to vůbec složité. Ze sušického náměstí je trasa dlouhá necelé dva kilometry a spolehlivé vás povede červená turistická značka - z náměstí do Mostní ulice, dále přes most do Dlouhoveské ulice kolem kostela sv. Felixe, pak odbočíte vlevo do ulice Pod Kalichem a po zhruba 200 metrech vpravo, kde již budete po polní cestě stoupat až na vrchol.

Nemusíte podávat žádné sportovní výkony, naopak je dobré se při závěrečném stoupání zastavit a ohlédnout zpět. V každé části kopce se vám naskytne jiný a vždy překrásný výhled na celé sušické údolí a okolní přírodu. Budete se obdivovat majestátnosti Svatoboru, vznešenosti kaple Anděla Strážce, ale i samotné Sušici, která se pod vámi rozevře do té nejpůvabnější krásy. Pak již stačí se posadit na lavičku pod červeně natřeným kalichem a nechat se unášet silou a magičností zdejší krajiny a přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám