Hlavní obsah

Jarek Nohavica podpořil ve své Heligonce čtení dětem. Sám už předčítá i dvěma vnučkám

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu přesně rok, co zpěvák Jarek Nohavica otevřel v prostorách bývalého vchodu do ostravského černouhelného dolu Hlubina vlastní hudební klub Heligonka. Na začátku září v něm poprvé přivítal děti. Respektive jejich rodiče a prarodiče. Ty, kteří s dětmi tráví nejvíce času. Sdíleného času.

Foto: Archiv Celé Česko čte dětem

Jarek Nohavica podpořil osvětovou kampaň Celé Česko čte dětem, která letos slaví desáté narozeniny.

Článek

Takového, při kterém dětem třeba jen dvacet minut denně předčítají z oblíbených knížek… Jarek Nohavica zahrál pro organizaci Celé Česko čte dětem, která letos slaví desáté narozeniny.

„Podpory Jarka Nohavici si nesmírně vážíme. Je to velký čtenář, muž slova, který byl před revolucí řadu let shodou okolností knihovníkem v Českém Těšíně,“ říká ředitelka kampaně Eva Katrušáková.

Před deseti lety, kdy osvětový projekt rozjížděla, předčítal ostravský zpěvák ze své oblíbené knihy Malý princ. Nyní se rozpomněl na léta, kdy se knihovníkem živil, a zazpíval zaplněné Heligonce píseň povoláním inspirovanou – skladbu Knihovník vydal v roce 1974. „Už jsem si zvyk, už jsem si zvyk, jsem knihovník, jsem knihovník. (…) Unavený a ospalý, jak se tak toulám regály.“

Jedním z cílů celorepublikové kampaně je budovat rodinné vztahy, podporovat sounáležitost a sdílet zážitky. Naplnit je může i pravidelné předčítání dětem, které má význam pro rozvoj emocionální zdraví děti a vytváření pevného pouta mezi rodinnými příslušníky.

Sdílení a sounáležitou atmosféru navodil i Nohavicův benefiční koncert. Tak nějak jako při veřejném čtení, kde autor vtáhne publikum do děje od první kapitoly. Nohavicovi stačila předehra a pár tónů na kytaru.

Není obvyklé, aby se na koncertech chorálově linul sálem refrén zahajovací skladby – při Nohavicově Dokud se zpívá tomu tak bylo. S diváky v útulném klubu dvě hodiny mluvil, oslovoval je i burcoval, z očí do očí si s nimi povídal a vyprávěl. Rázovité „Pijte vodu, pijte pitnou vodu, pijte vodu a nepijte rum,“ střídala tklivá melodie a slova „Neplakej, Mařenko, počkej na mě, chtěl jsem ti nabídnout svoje rámě“ a následně celé publikum šeptalo „sláva, cukr a káva a půl litru becherovky“ při písničce Cukrářská bossanova.

Na osvětové akci pro děti se Nohavica rozpomenul i na album pro děti Tři čuníci, které vydal v roce 1994. V době, kdy sám svým dětem předčítal pohádky a zpíval písničky. Oblíbili si například tu, v níž se zpívá, že „v moři je místa dost“.

Nohavica je už také dvojnásobným dědečkem dvou vnuček. Oběma – jak přiznal – s radostí recituje například vlastní básničky, jež napsal k leporelům Zdeňka Milera Krtek a potopa či Krtek a zajíček. Před třemi lety je Nohavica zveřejnil na serveru Youtube a první jmenovanou přečetl i na benefičním koncertu pro Celé Česko čte dětem.

„Nechci se chlubit, protože z toho nemám radost hlavně já, ale ti, pro které jsem básnil. Ale ta básnička má přes dva milióny zhlédnutí,“ upozornil za mohutného potlesku.

Když Nohavica zabásnil o tom, jak „jednou v létě, zrovna v pátek měla malá myška svátek“, nejedno oko se zalesklo a spokojené úsměvy a la batolata nasadil po přečtení pohádkové básničky celý klub. Pro děti či pro dospělé, pozvolna či burácivě, Nohavica vytvořil dvouhodinovou atmosféru klidu a pohody – tak jako když svým dětem před spaním čteme pohádku na dobrou noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám