Hlavní obsah

Janek Ledecký představil obsazení svého nového muzikálu

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Hamletovi, Galileovi a Vánočním zázraku přichází známý muzikant s další novinkou na muzikálové scéně, a i tentokrát zabrousil do klasiky. V únoru příštího roku totiž bude společně s Pixa-production uvádět v Divadle Hybernia muzikál podle Shakespearova Othella s názvem IAGO.

Foto: Petr Mráček

IAGO - nový muzikál Janka Ledeckého

Článek

Jednu z nejsoučasnějších Shakespearových děl se Janek Ledecký ve spolupráci s americkým režisérem a spoluautorem libreta Robertem Johansonem a hudebním režisérem Michalem Kovalčíkem rozhodl přesunout do současnosti.

Děj známého příběhu o žárlivosti, zradě a intrikách se odehrává nejprve ve Švýcarsku a poté v pevnosti vojenské mise na Středním východě. Náboženské rozpory, mocenské boje, příběh lásky a žárlivosti tak představují v nové a velmi zajímavé podobě.

Robert Johanson, který má za sebou nespočet úspěšných muzikálů na Broadwayi a v Praze či Soulu režíroval i Ledeckého Hamleta, vybíral v minulých týdnech spolu s autory a producenty představitele jednotlivých postav a po prozkoušení více než 400 zájemců známe první jména.

Novým Othellem a Desdemonou se stali Petr Kolář a Michela Horká, oba zkušení muzikáloví zpěváci. „S Jankem jsme spolupracoval už na Hameltovi a Galileovi, kde jsem se poznal i s Míšou Horkou, tehdy sedmnáctiletou slečnou. A na tuhle spolupráci se taky už moc těším,“ řekl Petr Kolář.

Hlavní postavu Iaga ztvární spolu s Jankem Ledeckým také Kamil Střihavka. „V tomto případě to byla jednoduchá volba,“ svěřil se Ledecký.

Iagovu ženu Emílii potom bude s Martinou Pártlovou a Evou Kleinovou alternovat také čerstvá maminka Marta Jandová. „S Jankem jsem hrála už v Hamletovi, takže mě jeho nabídka potěšila. A jsem ráda, že na rozdíl od většiny mých muzikálových rolí v tomhle představení přežiju. I přesto, že jde o Shakespeara,“ smála se zpěvačka.

V únoru bude její dceři Marušce teprve sedm měsíců, přesto už dnes Marta ví, že svoji práci bez problémů skloubí s mateřskými povinnostmi. „Ve dnech, kdy budu hrát, to prostě večer zvládne tatínek,“ dodala. 

V dalších výraznějších rolích se jako Bahiya objeví Dasha nebo Markéta Poulíčková, Casia si zahrají mladí zpěváci David Gránský nebo Tomáš Novotný. Ten je v reálném životě partnerem Desdemony Michaely Horké, takže jeden zajímavý propletenec se rýsuje už i v zákulisí muzikálu.

Těšit se diváci mohou i na taková jména jako je Jiří Zonyga, Aleš Háma, Jiří Štědroň nebo Petr Kutheil. Ten musel kvůli své roli Rogera zhubnout a postěžoval si i na další věc. „Nějak mě míjejí princové. Plynule jsem přešel z dětských rolí do rolí starších mužů, i v Iagovi je mi mezi 40 a 50.“

Režie se ujal již zmiňovaný Robert Johanson. „Zhudebnit Othella byl můj nápad a Janek se pro něj okamžitě nadchl. A musím říct, že jde zatím o jeho nejsilnější skladatelský a textařský počin,“ pochválil Ledeckého Johanson.

Reklama

Výběr článků

Načítám