Hlavní obsah

Jak získat výuční list bez docházky do školy - a s maturitním vysvědčením za čtyři roky

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška nabízí uchazečům z praxe získání výučního listu bez pravidelné docházky do školy a studentům denního studia pak výuční list i maturitní vysvědčení za čtyři roky studia.

Foto: Jana Melicharová

Atmosféra při zkouškách profesních kvalifikací

Článek

V době, kdy na trhu práce chybí kvalifikovaní pracovníci hlavně ve strojírenských oborech, nabízí Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky všem zájemcům, kteří si chtějí doplnit vzdělání v technickém oboru a získat výuční list a kteří už nemají čas chodit do školy, zkoušky profesních kvalifikací.

A právě takové zkoušky v uplynulých dnech v této škole velmi úspěšně proběhly. Studenti v nich museli vyrobit rotační část hřídele s kuželovou částí s vnitřními a vnějšími závity. Jediné, co dostali, bylo zobrazení v řezu na technickém výkresu. S ostatním se pak museli poprat sami.

K samotným zkouškám ředitel školy Ing. Vladimír Voborník uvedl: „Výuční list mohou případní zájemci získat v učebním oboru Strojní mechanik a Obráběč kovů. A aby tento výuční list dostali, musí složit zkoušky profesní kvalifikace v oboru Zámečník, Opravář strojů a zařízení a Montér ocelových konstrukcí pro obor Strojní mechanik. Pro obor Obráběč kovů pak v oboru Soustružení kovových materiálů, Frézování kovových materiálů, Broušení kovových materiálů, Vrtání kovových materiálů a Obsluha CNC strojů. Rozsah a nároky pro získání těchto zkoušek jsou předepsány národní soustavou kvalifikací. My pak případným zájemcům z řad veřejnosti umožňujeme konzultace před samotnými zkouškami, které vedou odborní učitelé naší školy.“

To však není jediná možnost, jak v dnešní době získat výuční list, kterou tato škola pro příští školní rok nabízí. K té Vladimír Voborník dodal: „Od nového školního roku nabízíme pro maturitní obory Mechanik seřizovač a Mechanik strojů a zařízení možnost získat během čtyřletého studia výuční list v oboru Obráběč kovů nebo Strojní mechanik a studium pak ještě zakončit maturitní zkouškou. Závěrečné zkoušky pro získání výučního listu studenti konají na konci třetího ročníku, na konci čtvrtého pak konají řádnou maturitní zkoušku.“

Škola těmito zkouškami tak vychází vstříc zaměstnavatelům z regionu, kterým už několik let chybí techničtí absolventi vybavení jak teoretickými, tak i praktickými dovednostmi.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám