Hlavní obsah

Jak vzniklo Erko 21. století? Podívejte se objektivem Antonína Kratochvíla

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erko 21. století je na světě. Příběh vzniku sportovního vozu inspirovaného legendární Škodou RS 130 zachytil na černobílých snímcích světoznámý fotograf Antonín Kratochvíl. Zájemci si mohou konstrukci nového designového automobilu prohlédnout v rámci instalace R200 NON-FICTION v galerii DOX.

Foto: Archív Antonína Kratochvíla

Zrod novodobého Erka zachytil na černobílých snímcích světově uznávaných fotograf Antonín Kratochvíl.

Článek

„Sám ředitel galerie DOX Leoš Válka za mnou přišel s nabídkou, abych zdokumentoval proces výroby novodobé Škody Erka. Nápad se mi líbil, i pro mě to byla zajímavá zkušenost být u stavby tak unikátního díla. Vznikly černobílé fotografie, které se posléze publikovaly v katalogu. Šest z nich je nyní velkoformátově vystaveno v DOXu společně s exemplářem vozu," uvedl autor snímků fotograf Antonín Kratochvíl.

Kratochvílovy snímky dokumentují výrobní proces a svým černobílým provedením doplňují vytříbený design vozu a samotnou výstavu. Návrh a výroba větší části automobilu s využitím několika málo sériově vyráběných dílů trvala autorům rok a půl. Většina komponentů pochází od koncernu Volkswagen. Jako technický základ pro stavbu posloužilo Audi R8, z něhož se zachoval osmiválcový motor, podvozek, převodovka a okenní skla.  

Antonín Kratochvíl je světově uznávaný český fotograf. Ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii, za kterou již třikrát získal cenu World Press Photo, cenu Leica či ocenění Lucie Award. Jeho fotografie se objevují v nejprestižnějších novinách a časopisech po celém světě, jeho práce je vystavena ve sbírce Bibliotheque Nationale v Paříži, v Muzeu moderního umění v San Franciscu a v dalších zemích. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.  

Reklama

Výběr článků

Načítám