Hlavní obsah

Jak se budou jmenovat? Nedělní křest lvíčat v brněnské zoologické zahradě

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. dubna ve 14 hodin proběhne v brněnské Zoo křest lvíčat, která přišla na svět ke konci minulého roku. Kmotrem bude tenista Radek Štěpánek.

Foto: Zoo Brno
Článek

Dlouhých čtrnáct let trvalo, než se do areálu na Mniší hoře navrátil král zvířat – lev. Přesně řečeno: párek lvů konžských. Lolek doputoval z polského Gdaňsku, Kiva, rodem z Portugalska, z Ústí nad Labem. Výsadní postavení s „místem nahoře“, kde střeží vstup do africké vesničky, přijal královský pár rychle za vlastní. Po loňském příjezdu v srpnu se již 30. prosince mohli chlubit přírůstky do lví rodiny.

Lvíčata již mají svá jména, návštěvníci se je dozví v rámci programu nedělního odpoledne v Zoo. Ten zahájí ve 13.30 sázením lípy v rámci projektu „100 lip – 100 oslav“. Ten pořádá Jihomoravský kraj jako připomínku 100. výročí vzniku československé státnosti. Lípy po celém kraji postupně zasadí hejtman, krajští zastupitelé, rektoři brněnských univerzit a významné osobnosti kraje. Primátor Statutárního města Brna Petr Vokřál si přál lípu zasadit právě v Zoo Brno.

Křest lvíčat se bude konat ve 14 hodin. Jméno pro malou lvici vybírali návštěvníci a přátelé Zoo. „Sešlo se nám téměř dva tisíce hlasů. Vážím si toho a jsem rád, že se o naše lvíčata tak zajímají. Kromě toho si myslím, že vybrali velmi dobře,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Mláďata symbolicky pokřtí Radek Štěpánek, který zvolil jméno pro malého samce. „Stát se kmotrem malého lvíčka je pro mě ohromná čest. Lev je zvíře, které mě provázelo celou mou kariérou. Je to symbol bojovnosti, síly a vytrvalosti,“ vyjádřil se velký sportovní bojovník a reprezentant, který těmito vlastnostmi vynikal. Návštěva brněnské Zoo byla dle jeho slov velkým zážitkem a jeho respekt si získali nejen lvi, ale také ti, kteří se o ně starají. „Už teď se na křest těším,“ řekl při své dřívější návštěvě.

Ve 14.20 proběhne pozvánka na festival Re:publika a deset minut poté komentované setkání u lvů.

Reklama

Výběr článků

Načítám