Hlavní obsah

Jak citlivě zrekonstruovat fasády se naučí vlastníci památek na hradu Švihov

Novinky, Tereza Vondráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí zářijový víkend bude hrad Švihov patřit vlastníkům památek. Na programu budou totiž Cesty labyrintem péče o památku – speciální setkání s vlastníky památek spojené s komentovanou prohlídkou příkladně opravených fasád hradu Švihov.

Foto: Gabriela Setunská
Článek

Od specialisty na záchranu historických stavebních materiálů z Národního památkového ústavu se tak vlastníci dozví informace využitelné ve vlastní praxi při záchraně své památky, budou moci prodiskutovat konkrétní problémy a vyzkoušet si některé záchranné postupy.

Setkání na hradu Švihov bude tematicky zaměřeno zejména na praktické problémy záchrany historických omítek. V doprovodném programu pak budou mít návštěvníci možnost shlédnout středověký způsob hašení vápna, dříve běžný, dnes však již téměř zapomenutý proces přípravy.

"Metodická pomoc vlastníkům památek je součástí statutární činnosti Národního památkového ústavu. Našim cílem je předávat vlastníkům informace k technologiím ochrany historických stavebních materiálů, které využijí ve vlastní praxi při záchraně svých památek. Zatím máme pocit, že osvěta v tomto směru není dostatečná," uvedla Ing. Dagmar Michoinová, Ph.D., odborná garantka projektu (Ne)tušené souvislosti, v rámci kterého je akce pořádána.

Akce se koná po oba dny, tedy v sobotu 22. září a v neděli 23. září vždy od 10 a 14 hodin. Vstup je zdarma. Nutná je rezervace míst na http://www.npu.cz/netusene-souvislosti nebo tel.: 257 010 320, 725 358 475.

Obdobné setkání proběhne ještě v říjnu v areálu Státního hradu a zámku Bečov nad Teplou, a to ve dnech 6. a 7. října, rovněž od 10 a 14 hodin. Bude spojeno s prohlídkou běžně nepřístupných prostor Horního hradu.

Více o dalších aktivitách projektu na www.npu.cz/netusene-souvislosti a www.hradsvihov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám