Hlavní obsah

Jail City, kovbojkový komiks s deskovou hrou, zajímavý počin pro menší čtenáře

Novinky, Vratislav Konečný

Kvalitní komiks může podpořit u dětských čtenářů chuť se pustit i do neobrázkových bezbublinových knih. Nemusí jít o zahraniční produkci plnou supermužů a superžen s nadpřirozenými schopnostmi. Někomu stačí legendární slušňácké Rychlé šípy, těm menším Čtyřlístek. Dá se na to jít i formou Jail City.

Foto: Vratislav Konečný

Ke knize patří i desková hra

Článek

Dnešním dětem ale kovbojové a indiáni, které jsme na plátnech kin hltali ve westernech a hlavně mayovkách, moc neříkají. Přesto se vydavatelství Edika, které má i vynikající komiksové tituly z naší historie, pustilo na Divoký západ.

Než jsem dal k narozeninám velkoformátovou komiksovou knihu Jail City, přečetl jsem ji. Je dobrá, je dětsky dospělácká, a nádherně ilustrovaná. Je o splněném dětském snu. Takové jsme měli každý, někteří v nich stále pokračují.

Bonusem je vložená desková hra. Jejím cílem je sesbírat potřebné části starodávné Mapy času a provést starý indiánský rituál. S figurkami z Člověče, nezlob se a hrací kostkou se tu vyblbnou 2-4 hráči.

Brána času a kovbojové

V záhadně ztraceném Jail City mezi kovboji a indiány se klukovi Robertovi splní jeho sen. Na kovboje si nehrál v zábavním westernovém městečku jako ostatní kluci jeho věku. Roberta alias Bobbyho okolnosti donutily stát se skutečným ostříleným pistolníkem.

V napínavém komiksovém příběhu, jeho matky Liliany a jejich nových přátel, zažijete divoké střílečky, zběsilé honičky na koních i bez nich, přátelství a nenávist na život a na smrt. V příběhu jde o to, otevřít Bránu času a zachránit se z obleženého města.

Šéfredaktorka nakladatelství Edika Eva Mrázková ke knize uvedla: „Před vydáním jsem si nebyla úplně jistá, jestli kovbojské téma není trochu za zenitem. Ale musím říct, že ten příběh mě při redigování opravdu vtáhl, i když rozhodně nejsem žádná fanynka kovbojů. A ty nádherné ilustrace Michala Kociána!”

Dalšími tituly, které se vztahují k našim dějinám a jsou nejen napínavé, ale i didaktické, jsou Karel IV., Marie Terezie a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám