Hlavní obsah

Jackovy strašidelné lucerny obsadily břeh rybníka sv. Ján v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o nejpřepychovější a nejstrašidelnější dýni odstartovala v Přepychách, které se letos staly Vesnicí Královéhradeckého kraje. V pondělí 30. října mezi 16. a 18. hodinou donesli zruční "dlabači" své dýně a svíčky k rybníku sv. Ján, na jehož břehu jsou svítící oranžové obludy vystaveny.

Foto: Jana Zilvarová

Soutěžní exponáty v Přepychách.

Článek

A sešlo se jich úžasných sedmadvacet. Zatímco soutěžícím tím úkol skončil a teď už jim nezbývá než čekat na vyhlášení vítězů, zapojení ostatních očekávají pořadatelé z kulturní komise během dnů příštích. 

Veřejnost totiž bude hlasovat pomocí lístků, které jsou k dispozici už nyní na poště Partner, v obchodě paní Karlíčkové a v potravinách pana Nováka. Možnost dát hlas svému zubatému či naopak bezzubému dýňovému favoritovi mají všichni až do pátku 3. listopadu.

O den později, tedy v sobotu 4. listopadu, proběhne na místním fotbalovém hřišti soutěž V Přepychách se nebojíme. Začátek byl stanoven s přicházejícím soumrakem (na 17. hodinu) a organizátoři v zájmu bezpečí účastníků poslali do éteru výzvu: Strašidla, duchové, teď se vzbuďte, na všechny děti hodné buďte!

Dětem pak připomínají, aby si s sebou vzaly nejen odvahu, ale i hrneček na čaj a dobrou náladu. Na závěr sobotního soutěžení budou vyhlášeni vítězové klání O nejpřepychovější a nejstrašidelnější dýni v Přepychách. 

Pro pořádek připomeňme, že Halloween je svátek připomínaný 31. října. Má keltský původ, kdy byl oslavován konec léta svátkem Samhain. V anglické terminologii se pro tento den začal používat název All-hallow-even, zkráceně Hallowe’en, což znamená Všech Svatých předvečer. Z anglicky mluvících zemí se jeho obliba začala přesouvat dál na východ, až dorazila i k nám. A právě vyřezávaná dýně - jeden z tradičních znaků tohoto svátku – se v angličtině nazývá „Jack-o’-lantern“ (Jackova lucerna).

Reklama

Výběr článků

Načítám