Hlavní obsah

Invaze plyšových medvědů ve Šlapanicích

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 30. listopadu v 10:00 hodin bude v Muzeu ve Šlapanicích zahájena výstava plyšových medvídků s názvem Není dítka bez medvídka.

Foto: Petra Svobodová

Není dítka bez medvídka

Článek

Plyšoví medvídci patří k nejoblíbenějším hračkám vůbec. Výstava Není dítka bez medvídka bude kromě krásných medvídků ze soukromé sbírky Svatavy Ryparové plná zajímavostí. Návštěvníci se dozvědí, kdy a jak první plyšoví medvídci vznikli, a připomenou si slavné medvědí postavičky z knížek a filmů. Na výstavě bude také brumlabox – místo, kam mohou lidé odložit medvídky, kteří už dosloužili a potřebují si odpočinout a trochu opravit.

„Za plyšovými medvídky se skrývá spousta zajímavých příběhů. Ať už je to historka o Theodoru Teddym Rooseveltovi, nebo příběh o vzniku Medvídka Pú. Za zmínku také stojí, že kromě plyšových hraček a slavných medvídků se výstava věnuje i světu skutečných, živých medvědů,“ uvedla kurátorka výstavy Simona Faberová.

Na děti i dospělé čeká medvídková herna, ve které si kromě hraní budou moci vyrábět dárečky a číst knížky, které budou jak jinak než o medvídcích. Knihy laskavě zapůjčila Městská knihovna Šlapanice.

Na výstavě se mimo jiné představí výtvarné práce dětí z MŠ Hvězdička a MŠ Zahrádka ze Šlapanic a také soutěžní fotografie, na kterých jsou zachycené děti s medvídky. Pro veřejnost a školy jsou připravené hravé doprovodné programy. Výstava končí 29. března 2015.

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek.

Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou tří císařů. Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru.

Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a v roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám