Hlavní obsah

Interaktivní výstava Retrohrátky míří do Valašského Meziříčí

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než roce se v Muzejním a galerijním centru vrací ve spolupráci s Inspirací Zlín, z.s. se představí interaktivní expozice určená pro dětské návštěvníky. Tentokrát si na své přijdou i dospělí, kteří na výstavě Retrohrátky mohou zavzpomínat na své dětství. Výstava bude zahájena 15. listopadu.

Foto: Inspirace Zlín z.s.
Článek

Hry a hračky v expozici Retrohrátky si mnozí návštěvníci budou pamatovat z dětství. Zajímavé je, že téměř všechny se dodnes vyrábějí, jen z nových materiálů a pomocí modernějších technologií.

Kdo by si nepamatoval oranžovou Tatru 148 nebo rodinou hru Dostihy a sázky. Tyto vzpomínky nám oživí společnost DINO. Legendární plastový náklaďák,  v němž se děti rády vozí, měli dříve na písku snad všichni. Stejně tak jako téměř kultovní rodinnou hru Dostihy a sázky. Autorem je Ladislav Mareš, který ji vymyslel už před více než třiceti lety. Popularitu mu tehdy zajistilo Rudé právo, které hru odsoudilo s poukazem na kapitalistické praktiky. Účinek to však mělo přesně opačný, prodej šel tehdy strmě nahoru.

V mnohých vyvolají nostalgické vzpomínky céčka, která už téměř čtyřicet let vyrábí Rudolf Chmela se svou ženou v domácí dílně v Hradci Králové. A mají stále úspěch, barevná céčka vyvážejí i do USA.

Své zastoupení bude mít také společnost Piatnik, která představí sbírku starých karet. Původně vídeňská továrna Piatnik byla založená už v roce 1824. Až v šedesátých letech minulého století začala vyrábět společenské hry a puzzle.

Výstava Retrohrátky bude zpestřena také nafukovacími hračkami z Fatry. Historie výroby hraček ve Fatře sahá do 50. let dvacátého století. Tehdy začal podnik ve velkém vyrábět nafukovací sedací zvířata. Jejich autorkou je slavná česká designérka Libuše Niklová.

Jako doprovodný program výstavy Retrohrátky se pro děti chystají speciální koutky, kde si mohou některé hračky vyzkoušet.

Festival IQ Play je putovní hravá výstava, na níž jsou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her. Festival je rozdělen do několika zón podle druhu her.

Ve čtvrtek 27. prosince se uskuteční v rámci výstavy workshop deskových her. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám