Hlavní obsah

Interaktivní soutěžní hra Rozpočti si to! zná své moravské vítěze a postupující do velkého finále

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně se utkaly týmy ze ZŠ v regionálním finále soutěže Rozpočti si to! realizovaném v projektu KaPoDaV Jihomoravského kraje. Tři nejlepší si zajistily postup do národního finále, které se uskuteční v září v Praze. Akci hostilo Jihomoravské inovační centrum, pořadatelem byla společnost yourchance.

Foto: Kateřina Lichtenberková
Článek

„Rozpočti si to! je unikátní svým komplexním přístupem k osobnímu rozvoji. Podporuje získání a rozvoj zdravých finančních návyků, seznamuje mladé lidi s důležitými pojmy z oblasti financí, a navíc rozvíjí jejich schopnosti týmové spolupráce, podnikavosti a digitální gramotnosti. Velkou přidanou hodnotou je také rozvoj kreativity, která umožňuje nacházet nové způsoby řešení různých životních situací a reagovat pohotově na požadavky dnešní doby,“ uvedla Gabriela Křivánková, spoluzakladatelka yourchance.

Na regionálním finále v Brně měly jednotlivé týmy za úkol porotě originálním způsobem představit svou herní rodinu, se kterou procházely celou soutěží, a přiblížit jí tři poznatky, které si ze soutěže odnášejí do života. Hodnotil se jak obsah, tak také forma zpracování.

„Nepřeháním, když řeknu, že soutěžící byli letos neuvěřitelní. Zazněly vtipné básničky o penězích a hospodaření s nimi. Viděli jsme zábavná videa, originální scénky a fotky, malované obrázky i komix a nechyběly ani téměř profesionálně zpracované powerpointové prezentace. Vystoupení soutěžních týmů měla šmrnc a spád. Na moravském finále Rozpočti si to! jsme se rozhodně nenudili,“ prohlásila porotkyně Kateřina Lichtenberková, expertka v oblasti finanční gramotnosti a rozvoje podnikavosti z projektu Finanční gramotnost do škol.

Do praktického života si děti podle svých slov ze soutěže odnesly například porozumění pojmům rozpočet či cash flow, odhodlání být aktivní, plánovat a bezhlavě neutrácet, investovat do vlastního rozvoje a vzdělávání, šetřit na „horší časy“, myslet „na zadní vrátka“.

A jak moravské finále Rozpočti si to! dopadlo? Třetí a druhé místo obsadila čtyřčlenná partička STINSONOVI ze ZŠ a MŠ T. G. M. Drásov, na druhém místě bodoval tým KAKTUSY2 ze stejné školy a na zlaté příčce se umístil čtyřčlenný tým Zlaté tolary ze základní školy v Pohořelicích.

„Soutěžili už loni a skončili na čtvrtém místě. Letos zabrali, vyhráli na plné čáře on-line část a jsou pevně odhodláni zvítězit i na zářijovém celostátním finále Rozpočti si to!,“ dodala Kateřina Lichtenberková.

Moravské finále podpořil Jihomoravský kraj v rámci projektu KaPoDaV – Podpora kariérového poradenství, podnikavosti pro udržitelný rozvoj a dalšího vzdělávání v Jihomoravském kraji. Dalším partnerem soutěže je Česká mincovna, a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám