Hlavní obsah

Indián u vchodu chrání čest Karla Maye

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německými Benátkami je nazýváno město na Labi, nedaleko našich hranic. Drážďany jsou častým cílen Čechů v období vánočních trhů. Pro milovníky napínavé četby a cizokrajných míst je ale přitažlivější návštěva jejich čtvrti, Radebeulu. V Muzeu Karla Maye žije duch indiánek.

Foto: Milan Turek

Vchod do Muzea Karla Maye v Drážďanech-Radebeulu střeží Indián

Článek

Karel May psal příběhy, které vynikaly lidskou láskou, schopností odpouštět, uznávat schopnosti nepřítele, dokázat překonat nenávist a pomoci i nepříteli. Problematický muž, ubožák, trhan, zloděj, podvodník, ale také vynikající spisovatel. Pro čtenáře, který se chce památce spisovatele poklonit, se může stát svátkem návštěva muzea Karla Maye v Drážďanech-Radebeulu. Honosná vila a zahrada byly proměněny na muzeum v roce 1928.

V Radebeulu se nachází na tisíc nejrůznějších památek. Drážďanská čtvrt je opředena historickými příběhy a především životem Karla Maye. Do Radebeulu se jezdilo i v minulosti, třebaže propagace Karla Maye nebyla zrovna v NDR prezentována. Vidět ty obrázky a věci, o kterých spisovatel v knížkách psal, bere dech každému klukovi a ani dospělí nestačí skrývat svůj obdiv. V muzeu jsou Mayova díla a předměty, které používal. Vloni byla nedaleko otevřena další expozice, dokumentující život indiánů u příležitosti jeho dvojího výročí, sto let úmrtí a sto sedmdesát let od jeho narození.

Životní dráha spisovatele Karla Maye byla plná neuvěřitelných událostí. Dětství prožíval jako slepý (o zrak přišel dočasně), později ve škole byl označen za zloděje, strávil řadu let ve věznicích, stal se učitelem, ale kvůli polibku manželky ředitele školy byl brzy na začátku kariéry propuštěn, v jiné škole byl obviněn za krádež, začal psát ve vězení. Ve spisovatelské obci překonal všechny německé básníky a v Evropě získal všude výraznou oblibu.

V letech 1897 - 1898 pobýval v Brné nad Labem, dnešní součásti Ústí nad Labem, kde psal román Vánoce. V místní restauraci Srdíčko má pamětní síň. Na podzim roku 2006 byla v Sokolově odhalena jeho pamětní deska, kde dvakrát přenocoval. Dílo německého spisovatele zabírá v knihovnách značnou část regálů a nikdo jiný není mezi mládeží tak populární jako May. V liberecké knihovně najdete na půl tisíce mayovek.

Vila Karla Maye na pokraji Drážďan je snadno dosažitelná z dálnice od Bautzenu, sjezd 79.  Po sedm měsíců zde v indiánském teepee žije Michael jako Indián. Předvádí zbraně včetně luku nebo pistolí a pušky, které jsou popisovány v románech a povídkách Karla Maye. Muzeum i zahrady jsou v provozu po celý rok, jen s mírně zkrácenou otevírací dobou mimo sezónu. Za vstup do zahrad se nemusí platit, do muzea je vstupné 8 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám