Hlavní obsah

I v centru Zlína se můžete zapojit do projektu Přineste starý mobil

Novinky, Kateřina Martykánová

Zbavit se nepotřebného mobilního telefonu a ještě přispět na ochranu goril v kamerunské biosferické rezervaci teď mohou všichni návštěvníci zlínského Zlatého jablka.

Foto: ZOO Zlín

Gorila nižinná obývá právě oblast, do níž poputuje výtěžek sbírky

Článek

Speciální sběrný tubus je od pátku 18. března umístěný v přízemí hlavní galerie OZC Zlaté jablko a bude zde k dispozici až do konce dubna. Stejně jako v ZOO Zlín u pavilonu goril a v některých základních školách v regionu.

Společný projekt českých zoologických zahrad a společnosti REMA System, do nějž se v letošním roce zapojila také ZOO Zlín, přináší efekt hned ve dvou rovinách.

A to finanční, kdy z každého odevzdaného telefonu věnuje REMA Systém 10 Kč do speciálního fondu, který bude na začátku příštího roku poskytnut rezervaci v Kamerunu. Současně má sbírka také ekologický přínos, protože recyklací starých přístrojů mohou lidé přispět k ochraně tamního životní prostředí a jeho obyvatel – goril nížinných. Ty jsou ohrožovány těžbou tantalu, používaného právě k výrobě mobilů, notebooků a herních konzolí.  

Projekt sběru starých mobilních telefonů proběhl v loňském roce ve většině českých zoo a vybralo se při něm celkem 11 189 mobilů. 

Biosferická rezervace Dja na jihovýchodě Kamerunu patří mezi největší, nejlépe chráněné a nejzachovalejší deštné lesy v Africe. Žijí zde nejen gorily nížinné, ale také další vzácné živočišné druhy.

Rezervace chrání čtyři jednotky strážců označovaných „ecoguards".  Celkem šedesát mužů má na starosti tropický deštný les o ploše přesahující půl milionu hektarů. V rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky tu dennodenně čelí nájezdům ozbrojených pytláků. Proto se z prostředků, které se získají sběrem mobilních telefonů, pořídí pro strážce stany, boty, dalekohledy a další výstroj.  

Reklama

Výběr článků

Načítám