Hlavní obsah

I příměstský tábor může být bezva

Novinky, Hana Machová

Jednou z prázdninových aktivit teplického Salesiánského střediska Štěpána Trochty jsou příměstské tábory. Výlety jsou připraveny na každý den v týdenních blocích. Děti na ně přicházejí ráno a odpoledne se vrací domů.

Foto: Kateřina Horčíková

Hamburg

Článek

Záměrem je, aby děti vytvořily partu a trávily všech pět dní společně. Ale pokud je volné místo, zapojují se děti i v jednotlivé dny.

Zastihli jsme partu deseti dětí a dvou vedoucích hodinu po poledni na terase Salesiánského střediska Štěpána Trochty v Teplicích-Trnovanech, v ulici Maršovská.

První skupina (umývači) právě zasedala ke stolům na terase. Druhá skupina (číšníci) je obsluhovala, vyplňovala připravené objednací lístky, které předávala třetí skupině (kuchařům). A kuchaři se činili. Vraceli číšníkům objednávkové lístečky na talířcích s ubrousky a hamburgery plněnými dle objednávky každého hosta.

Bez jediné chybičky se povedly všechny objednávky a postupně se hostem stal každý z účastníků příměstského tábora. Předešlo se tak vyhazování jídla, protože některé z dětí nejí papriku, jiné okurku, další salát. Po umytí nádobí a úklidu terasy zbyl čas na krátký rozhovor.

Děti vyprávěly historky z dnešního soutěžního dopoledne na hřišti u Luny, předvedly ukázku žonglování, které se učí v zájmovém kroužku. Vyprávěly o nákupu potravin na oběd, při kterém se učí domácí hospodaření i finanční gramotnost.

Dozvěděli jsme se, že odpoledne budou pokračovat v soutěžení a připomenou si, že na zítra potřebují svačinu, ručník, plavky a pevné boty. Vyrazí do Oseka, kde je čeká stezka v korunách stromů a koupaliště. Do konce týdne je čekají další tři výlety. Těší se do Chomutova i Bíliny, ale největším tahákem je IQ park Liberec.

I druhé středisko v Proseticích připravilo na tento týden příměstský tábor pro děti 9 - 13 let. Na plakátu čteme: kola, lanovka, loď, koupání, ZOO a Aquapalas Praha.

Ani mládež nezahálí. Ti, co jsou starší třinácti let vyrazili na vodácký tábor. Tak voláme na Berounku: " Ahooooj."

Reklama

Výběr článků

Načítám