Hlavní obsah

I Polsko má svou protrženou přehradu - jezero Niedów na řece Witce, kilometr od české hranice

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmého srpna 2010, necelých 94 let od české tragédie protržení hráze přehrady na Bílé Desné (dnes Protržená přehrada), se v polském podhůří Jizerských hor odehrála další tragédie. Došlo k protržení hráze přehradní nádrže Niedów, nacházející se na řece Witce, kilometr od české hranice.

Foto: Jana Vančatová

Na břehu přehrady naleznete pro srovnání obrázky jak vypadala hráz přehrady před katastrofou a krátce po protržení 7.8.2010

Článek

18. září uplyne 100 let od protržení hráze přehrady na Bílé Desné. Záplavová vlna, kterou zapříčinila nevhodně použitá technologie sypané hráze, způsobila ztrátu 65 lidských životů a obrovské materiální škody, zejména díky tomu, že přehrada byla vybudována v nadmořské výšce okolo 800 metrů a masy vody strmou cestou do údolí smetly vše, co jim stálo v cestě.

Torzo přehrady sloužilo pro bezpečnější výpočty dalších podobných staveb po roce 1915. Naštěstí to byla jediná katastrofa podobného rozsahu na našem území.

Nedaleko Desné, v podhůří polských Jizerských hor se v roce 2010 odehrála tragédie, kdy došlo k protržení hráze nádrže Niedów, u nás spíše známé jako jezero Witka. To je i polský název říčky Smědé pramenící vysoko v horách nedaleko Smědavy; její český tok má délku 46 km, jeho povodí  patří k nejvodnatějším u nás; řeka překonává převýšení 800 metrů.

Na Witce asi kilometr od českých hranic byla postavena rozlehlá nádrž; po dvou kilometrech pod její hrází se Witka vlévá do Lužické Nisy tvořící hranici mezi Německem a Polskem.

Přehrada byla dokončena v roce 1962 jako zásobárna vody pro elektrárny Turów, Bertsdorf a Hirschfelde, brzo se stala i rekreačním centrem pro místní; na jejích březích byla vybudována i dvě rekreační střediska.

Od pátku 6. do soboty 7. srpna 2010 spadlo ve frýdlantském výběžku na hřebenech Jizerských hor takové množství srážek jako běžně za 3 - 4 měsíce. Protože i v přechozích dnech vydatně pršelo, toky odvádějící srážky nebyly schopny takové množství vody pojmout; v sobotních ranních hodinách celý region zasáhla blesková povodeň a pohroma nemající obdobu, též nazvaná tisíciletá voda.

Nejhorší následky byly zejména v povodí řek Smědá a Jiřice, následně Lužické Nisy, jejímiž jsou přítoky. V sobotu 7. srpna 2010 po poledni se začal navyšovat i přítok do polské nádrže, i přes zvýšený odtok z přehrady došlo mezi 15. - 17. hodinou k naplnění její kapacity, voda přetékala přepadovými propustěmi, následně v 18 hodin došlo k protržení sypané hráze, její destrukci.

Masa vody se vyvalila do krajiny, směrem k Lužické Nise, kterou již odtékala povodňová vlna z Čech, cestou zaplavila vesničku Radoměřice, následně ještě výrazně zhoršila situaci ve Zhořelci a Görlitz. Následky mohly být mnohem horší, kdyby velkou část vody nezadrželo nedaleko budované berzdorfské jezero, které se teprve napouštělo.

V polském tisku se dokonce objevily zprávy, že za protržení hráze mohlo upouštění přehrad na českém toku Smědé. Vzhledem k tomu, že žádná nádrž se na českém území nenachází, byl to naprostý nesmysl.

Jen pro srovnání, kapacita jezera Niedów je 12krát větší než Protržené přehrady, nachází se v rovině pod horami, hráz se protrhla při extrémním několikahodinovém zatížení (Desná za normálního stavu – zaplněno bylo 75 procent objemu nádrže). Nová hráz Niedówa bude zprovozněna letos, jezero je již napuštěno.   

Reklama

Výběr článků

Načítám