Hlavní obsah

Hvězdami světového cirkusu jsou i artisté z České republiky

• Aktualizováno
Novinky, Petr Gongol

Na největším cirkusovém festivalu na světě v Monte Carlo obsadili čeští artisté na perských tyčích z Prahy druhé místo a odvážejí si Stříbrného klauna. První cenu získal Maďarský národní cirkus rodiny Richter s drezúrou exotických zvířat.

Foto: Archív pana Štauberta

Duo Štauberti ocenění Stříbrným klaunem v Monte-Carlo

Článek

V těchto dnech probíhá v monackém knížectví největší a nejprestižnější cirkusový festival na světě, který je známý jako Mezinárodní cirkusový festival Monte Carlo, který se koná již čtyřicet dva let. Ocenění z tohoto festivalu je pro cirkusové umělce stejně důležité a hodnotné jako předávání cen Oscarů pro filmový zábavní průmysl.

Festival zahrnuje udělování nejvyšších cen cirkusovým umělcům pod názvem Clown d'Or (Zlatý klaun), kromě dalších stříbrných a zlatých klaunů se udělují další ceny jako například cena monacké princezny Stéphanie, cena veřejnosti a nejrůznější ceny nejvýznamnějších cirkusových společností světa.

Ačkoliv monacký cirkusový festival bude probíhat až do 28. ledna, jejich výherce již známe. Zlatého klauna získali drezéři a akrobaté z Maďarského národního cirkusu, Jozsef a Merryllu Richterovi s akrobacií na koních Pas de deux a velkou smíšenou drezúrou exotických zvířat jako jsou pralesní sloni, velbloudi, lamy, zebry a koně.

Vůbec poprvé v dlouholeté historii festivalu Monte Carlo získali skvělé druhé místo reprezentanti České republiky, a to Stříbrného klauna artisté na perských tyčích Dimitr a Nancy Štaubertovi. Tato akrobatická dvojice reprezentuje naší malou cirkusovou zemi pod uměleckým jménem Duo Štauberti po celém světě, od západní Evropy až po východní Rusko i Japonsko.

Stříbrného klauna Česká republika získala v tomto roce sice poprvé, ale nejedná se o jedinou hodnotnou cenu z tohoto festivalu. V minulých letech se na pomyslných stupíncích vítězů umístili čeští cirkusoví umělci také na třetím místě s Bronzovým klaunem a to například nejrychlejší tempo žonglér na světě Mario Berousek, žonglér s míčky Alan Šulc a Duo Stipka s akrobacií na koních Pas de deux.

Další hodnotné ceny získali také sourozenci Wolf Brothers s komickými výstupy Ikarské hry, a to Speciální cenu Sdružení cirkusových přátel Německa a Speciální cenu Jerome Medrano. Ocenění získala také rodina Faltyny s akrobacií na jednokolkách, a to Prix special Z.P.R. de Varsovie, Emil Faltyny mladší pohár princezny Antoanetty za akrobacii na pohyblivých žebřících a Paolo Kaiser dvě ceny Moskevského cirkusu za rockovou akrobacii na válečcích.

Za zmínku stojí také Robert Štipka coby drezér a cvičitel zvířat z České republiky, který byl součásti maďarské akrobatické skupiny Floriána Richtera, která v roce 2008 získala nejvyšší ocenění Zlatého klauna. Ovšem tato cena se připisuje pod maďarskou vlajku k cirkusu Floriána Richtera, a tak si Česká republika ještě bude muset chvíli počkat, než dosáhnou její zástupci prvního místa. I tak našim reprezentantům patří velké poděkování za účast na tomto unikátním cirkusovém festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám