Hlavní obsah

Hustopečští gymnazisté i díky projektu Do světa poznali novgorodské studenty, z Moskvy přivezli pět medailí

Novinky, Věra Komoňová, Mgr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Studenti Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích spojili příjemné s užitečným a po získání grantu z Jihomoravského kraje na dopravu do ruského Novgorodu navštívili s novgorodskými studenty Dětskou olympiádu v Moskvě.

Foto: Věra Komoňová, Mgr.

V Moskvě

Článek

K cestování si vybrali pro ně nejlevnější variantu – autobus. Všichni se dlouhé cesty obávali, strach měli i z 9 hodinových bezpečnostních přestávek tam i zpět. Ale počasí bylo nádherné, a tak  měli možnost prohlédnout si druhé největší město Litvy Kaunas a na zpáteční cestě i hlavní město Vilnius.

Doprava probíhala bez problémů i díky řidičům – p. Chudlaskému a p. Polákovi z D.C. BUS Brno, kteří profesionálně zvládali nejen svoje pracovní povinnosti – jízdu a řízení autobusu, ale i komunikaci se všemi cestujícími. A tak se jim příjemné chování oplácelo i ze strany pasažérů a pohoda při cestě tomu opravdu nasvědčovala.

Projekt Do světa umožnil společné setkání, při kterém se plnil náročný, ale podnětný program. Celá skupina 25 českých studentů  se rozdělovala svým zaměřením. Část z nich jela do Ruska sbírat zkušenosti a spolupracovat na krásné dramatizaci Exupéryho filozofické pohádky Malý princ.

Další skupinou byli tanečníci TS Lady Stars, kteří divadelnímu představení dodávali taneční pasáže, a pak šlo o nadšence v oblasti vesmíru a hvězd s pracovním názvem „hvězdáři“, kteří po společné návštěvě Planetária po vzoru Planetária brněnského zkoumali ovzduší u nás a v Nižném Novgorodě a snažili se tak využít myšlenky brněnského projektu  s názvem Jak dýchá naše město.  

Navzájem se předávaly zkušenosti a také všichni vyjeli do Moskvy, kde se TS Lady Stars s mladšími herci z divadelní skupiny Habaděj zúčastnila Dětské olympiády – 2. ročníku GRAND PRIX IFMS. Se svými 5 choreografiemi sklidili naši tanečníci veliké ovace a ve velké konkurenci ostatních vystupujících přivezli dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

Ruští studenti všem ukázali nejen svoje rodné město Nižnij Novgorod, ale i Moskvu, hlavní město Ruska, na které jsou i díky svému vlasteneckému cítění právem pyšni a hrdi. Bylo to vskutku něco nádherného! A i když probíhaly právě přípravy oslav OSVOBOZENÍ -  a občas byly celé ulice a mosty i pro chodce uzavřeny, bylo opravdu na co se dívat a co poznávat.                               

V projektech EU spolupracuje gymnázium s různými studenty z celé Evropy, byli jsme v Portugalsku, Španělsku, Anglii, Chorvatsku, Polsku, Litvě, Lotyšsku… Moskevské setkání bylo nezapomenutelné. A navíc si všichni zdokonalovali svoji ruštinu, pro některé nový jazyk a pro dospělý doprovod to byla skvělá příležitost oprášit místy už zapomenuté středoškolské znalosti.

Ruské studenty by gymnazisté chtěli přivítat i u nás a přáním všech je se znovu do Ruska vrátit. Rusové jsou přátelští a milí lidé. Také by gymnazisté do budoucna chtěli navázat přátelství se studenty z petrohradské oblasti, ale uvidíme, co přinese budoucnost.

Poděkování patří hlavně Jihomoravskému kraji za grant, který umožnil cestu do Ruska podniknout, navázat přátelství a plánovat nové projekty. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám