Hlavní obsah

Hurvínek slaví 90. narozeniny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 2. května - tedy v den Hurvínkových 90. narozenin - se uskuteční speciální koncert: PRO NEJVĚTŠÍHO ČECHA KARLA IV. A NEJMENŠÍHO ČECHA HURVÍNKA I. Kromě Hurvínka a spol. účinkuje jako hudební host vokální seskupení 4TET.

Foto: archív autora

Hurvínek a Karel IV.

Článek

Koncert se uskuteční ve fóru Karlín. Hlavními protagonisty večera budou nejen Hurvínek s panem Spejblem, Máničkou, bábinkou a Žerykem, ale také vokální seskupení 4TET. Jeho strhující show, umělecká dokonalost a inteligentní humor, se skvěle doplňuje s typickým humorem Hurvínka a spol. Koncert bude snímat hlavní mediální partner Česká televize.

Část výtěžku ze vstupného chtějí pořadatelé věnovat na výrobu nových zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově. Tyto zvony jsou určeny jako dar k sedmistému výročí narození Karla IV.

Supraphon u příležitosti devadesátin Hurvínka a sedmistého výročí narození krále Karla IV. vydává CD HURVÍNEK NA DVOŘE LUCEMBURSKÉM. Veselý příběh, kde Hurvínek s Máničkou potkávají „Otce vlasti“ Karla IV. 

2. května bude zahájena výstava pro malé i velké HURVÍNEK MÁ NAROZENINY!, kterou můžete navštívit až do 23. října v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi

12. května se můžete přijít podívat na výstavu věnovanou Hurvínkově divadelní cestě 90 LET S HURVÍNKEM, která bude k vidění až do 26. června na pražské Staroměstské radnici (Křížová chodba a Rytířský sál).

22. listopadu bude návštěvníkům zpřístupněna velká interaktivní výstava pro celou rodinu AŤ ŽIJE HURVÍNEK! v Muzeu hlavního města Prahy, která potrvá až do 28. února 2017.

Hurvínek je synem Josefa Spejbla. Loutku vytvořil řezbář Gustav Nosek a hlas jí propůjčil nejprve Josef Skupa, poté Miloš Kirschner a po jeho smrti jej mluví Martin Klásek.

Poprvé se Hurvínek objevil na scéně 2. května 1926 ve hře Rudolfa Nešvery Počestný dům. Narodil se v Plzni a domovskou divadelní scénu má v Praze, ve svém Divadle Spejbla a Hurvínka. Hurvínek se Spejblem, Máničkou, paní Kateřinou a psem Žarykem procestoval snad celý svět. V muzeu voskových figurin Grévin má dokonce svoji sochu.

Hurvínek se Spejblem mají několik řad Večerníčků. Vyšla spousta zvukových nahrávek jejich příběhů, které se velmi dobře prodávají. Vydali spoustu knih.

Asteroid 29472 nese jméno Hurvínek, byl objevený 27. října 1997 českou astronomkou Lenkou Kotkovou. Už dvakrát se Hurvínek dostal na poštovní známku. Letos dokonce Česká mincovna vydala pamětní medaili k 90. narozeninám Hurvínka.

Související témata:

Výběr článků

Načítám