Hlavní obsah

Hudebník a příležitostný herec Tomáš Chmel vydává nové i staronové CD

Novinky, Petr Hejna

Na tohoto skladatele a hráče na klávesové nástroje je možno také narazit pod uměleckým jménem Tom Hops. Jeho doménou je pohodová a pozitivní relaxační hudba, poskytující posluchači zastavení a odpoutání se od spěchu dnešní hektické doby.

Foto: Petr Hejna

archiv hudebníka

Článek

Tomáš Chmel je rodák Českého ráje, pochází ze Svijan, města známého i pivovarem. Od dětství měl rád hudbu, oslovovaly ho melodie a tóny varhan v kostelech nebo zvuk piána. Jeho snem později bylo skládat vlastní hudbu, kterou cítil v nitru své duše, a i tím, že ji bude sám tvořit, rozdávat radost kolem sebe.

Vzorem mu byli například Jean-Michel Jarre, Vangelis, nebo z našich hudebníků obdobně tvořící Richard Pachman, virtuos Jaroslav Svěcený a další. Energii a inspiraci čerpal vždy z přírody a ze všeho, co dělalo vnitřně dobře jemu samému. Od roku 2006, až po současnost, se věnuje hudbě relaxační, kterou nazval ,,sky music".

Jedním ze splněných snů bylo předskakování jako host na vystoupeních Richarda Pachmana, kdy získal možnost oslovit svojí hudbou mnoho lidí. Další, kdo pozval Tomáše na společné koncerty, byla skupina Phonetix, s níž vystupoval nejen v Praze, ale i na mnoha jiných místech.

Seznamoval se postupně s lidmi z hudební branže i z řad návštěvníků koncertů, dostal možnost zahrát ve Violinu Jaroslava Svěceného, v dalších pražských klubech Akord a Rock Café, účastnil se i benefičních koncertů, jak třeba pro Spokojený domov v Mnichově Hradišti, kde oslovil kapelu Joe Satriani Tribute Band, aby si s ním společně zahráli atd.

Spolupracoval s kameramanem dokumentárních filmů Josefem Psohlavcem a mnoha osobnostmi hudební scény. V roce 2013 spolu se zpěvákem Filipem Proučilem (dnes známý coby Filip Chris) vystoupil na zámku Kynšperk nad Ohří. Rok předtím vydal na své náklady CD Imprese.

Také dostal možnosti si zahrát v několika, především televizních, filmech a seriálech, jako např: Bohéma, Specialisté, Spravedlivost, Morparta, Ohnivý kuře, Poslední Vízum Čínský film, Masaryk, Patrik, Výtah v ZOO, Alterego, nebo Ordinace v růžové zahradě 2.

V roce 2014 natočil svůj video klip Osud táty. Tato skladba zaujala dramaturga Rádia Krajan z Chicaga, který přislíbil, že bude mediálním partnerem jeho, pro rok 2020, nově připravovaného alba.

VIDEO: Osud táty

V nedávných dnech vydal nové CD Inspirace, doplněné s reedicí dřívějšího titulu Imprese. Chystá i předělávky některých svých skladeb, na které pozve hosty z různých hudebních oblastí, s kterými ho pojí obdobné vnímání hudby a světa.

Poslední léta žije umělec, vyhledávající stejně jako přátelské lidi také klid přírody "daleko od hlučícího davu" v malém městečku na Plzeňsku, kde se věnuje intenzivně domácí studiové práci, takže s jeho hudbou se je možno seznámit především na vydaných i budoucích albech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám