Hlavní obsah

Hudební skladatel Zdenek Merta napsal knížku Pražská svatba a jiné erotické povídky

Novinky, Robert Rohál

Pražská svatba a jiné erotické povídky - tak se jmenuje první knížka dnes už renomovaného hudebního skladatele, klavíristy a producenta Zdenka Merty. Efektní je už samotná obálka s fotografií Terezy z Davle, jejíž další černobílé snímky jsou uvnitř publikace.

Foto: archiv Zdeňka Merty

Hudební skladatel a nyní i spisovatel Zdenek Merta.

Článek

Zatímco dosud byl Zdenek Merta (1951) znám jako hudebník, který dříve spolupracoval jako kapelník skupiny Kardinálové s Petrou Černockou a který je autorem mnoha písniček, řady filmových a televizních partitur, několika muzikálů a baletů, dnes má za sebou už i první zářez v úplně jiné umělecké disciplíně.

V únoru spatřila světlo světa jeho kniha Pražská svatba a jiné erotické povídky. Tak jako tak překvapila, i když zasvěcenci dobře vědí, že příležitostně publikuje v nejrůznějších periodikách.

První Mertova knížka přináší jedenáct povídek, v nichž autor nepochybně čerpal jak ze svých životních zkušeností, tak z peripetií a pikantních příhod lidí kolem. Citlivě, zaujatě a vtipně předvádí muže a ženy v nejroztodivnějších životních situacích, které čtenář může znát či předpokládat, ale přitom se u čtení dokáže bavit.

Sám Zdenek Merta říká: „Inspirace jsou všude mraky, jen je potřeba sledovat okolí, komunikovat, nebýt soustředěn na své problémy. Ještě to moc neumím, ale snažím se. Jedna moje kamarádka říká – zpozorni! Jdeš po ulici, nečum na chodník, kolem chodí lidi, příběhy, rostou stromy. Zvedni hlavu, třeba můžeš někomu pomoct nebo se aspoň něco dozvědět. Psaní je ostatně taky dobrá terapie.”

Smysl pro rytmus prozrazuje na autora jeho hudební profesi - skladba Mertou napsaných příběhů připomíná dobře režírovaný koncert, ale především netrpí falešností či hluchými momenty. Přitom i v líčení erotična má jako autor dar přirozenosti, kde to navíc jiskří překvapivými postřehy, formulacemi a vůbec stylem, který má hloubku, jímavost a ducha.

Knihu Zdenka Merty Pražská svatba a jiné erotické povídky vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Reklama

Výběr článků

Načítám