Hlavní obsah

Hrdopýšku nechal postavit pekař z Löbau

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohraniční sídla v Horní Lužici jsou vlastí Lužických Srbů, kteří po mnoho staletí náleželi pod české království. Město Löbau ve své historii dokazuje, že i saští vládci se mohou pochlubit památkami, které po nich zůstaly. Jednou z nejzajímavějších staveb je rozhledna v Löbau.

Foto: Milan Turek

Na radničním náměstí je pozoruhodnou stavbou pozdně barokní radnice s gotickou věží

Článek

Na okraji města na 448 metrů vysokém vršku Löbauer Berg (Lubijska hora) se pyšně uprostřed hustého lesního porostu tyčí stavba svým charakterem zcela výjimečná. Její díly byly odlity z litiny a spojeny olovem slévači z nedalekého městečka Bernsdorf.

Filigránská ornamentální skladba nosné části, schodů i vyhlídek je pozoruhodným dílem a každá částečka si zaslouží pozornost. 28 m vysoká rozhledna byla postavena na počest Fridricha Augusta, saského krále. Kdo vystoupá všech sto dvacet schodů až do výšky 28 metrů nad úrovní terénu, je posléze odměněn nádherným pohledem na okolní pahorkatinu Horní Lužice. Unikátní dílo bylo postaveno v roce 1854 na objednávku místního pekaře a je ojedinělým dílem v Evropě.

Löbau bylo původně české a k jeho rozvoji významně přispěli čeští emigranti po třicetileté válce. V minulosti konventní město bylo součástí historického svazu šestiměstí, založeného v roce 1346 proti výpadům husitských vojsk. Současně nabízelo ochranu obchodníkům, kteří převáželi své zboží obchodní cestou via regia.

Vedle exkluzívní věže se město chlubí i radnicí, pozdně barokní stavbou s orlojem a charakteristickou věží, připomínající gotickou předchůdkyni. Zajímavým dílem architektury je Scharounova vila. V místním muzeu jsou exponáty řemeslníků a historické dokumenty na konvent šestiměstí. Zajímavou stavbou je také kostel svatého Jana, kde se konají pravidelné koncerty a výstavy. Pro rok 2012 připravuje město velkou ekovýstavu 6. Landeshgartenschau s účastí vystavovatelů z celého Saska. Výstava potrvá od dubna do října.

Do Löbau z Liberce je po silnici 55 kilometrů a k věži je nutno odbočit na velké křižovatce před městem doprava, od parkoviště je to jen kousek pěšky, stejně jako do centra města k radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám