Hlavní obsah

Hrdinství československých letců za 2. světové války si můžete připomenout v Blovicích

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bojovali proti nacistickému Německu. Umírali, končili v zajetí, jejich rodiny byly perzekuovány a po válce mnohé čekal komunistický kriminál. I takové byly osudy československých válečných letců.

Foto: Jan Kaše

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích bude zahájena výstava o čs. letcích v RAF

Článek

V sobotu 11. listopadu se v Blovicích uskuteční vzpomínková akce k 100. výročí narození plk. Karla Bečváře, který se po vypuknutí války rozhodl bojovat proti nacistickému Německu.

Působil jako navigátor 311. československé bombardovací perutě RAF, obdržel britské vyznamenání DFC (Distinguished Flying Cross – Záslužný letecký kříž), ale konce války se tento blovický rodák bohužel nedočkal. Zahynul 18. 8. 1942 v boji s nepřítelem.

Jeho rodina, která žila v protektorátu, se stala cílem nacistické perzekuce – byla internována v táboře ve Svatobořicích.

„Dne 17. září 1942 vydal Reichssichewrheitshauptamt v Ber­líně a velitel Sicherheitspolizei a Sicherheitsdients v Praze (bez­pečnostní policie a bezpečnostní služba) rozkaz zatknout jisté příslušníky a příbuzné uprchlých Čechů a předběžně je umístit v internačním táboře až do dalšího rozhodnutí úřadů. To byl základ tzv. akce „E“ (Aktion Emingranten). Tímto úkonem byl zřízen ve Svatobořicích internační tábor,“ uvádí se na stránkách www.svatoborice-mistrin.cz.

Od 9.00 hod. můžete zavítat do Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, kde bude zahájena výstava o československých letcích s ukázkou četných artefaktů (věci denní potřeby, výstroje, vybavení). Odpoledne zde proběhne křest knihy o životě Karla Bečváře a dále pak přednáška na téma Čs. letci bojující v britském Královském letectvu.

Pietní akt začíná od 14.00 hodin u památníku blovickým letcům (více na www.muzeum-blovice.cz).   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám