Hlavní obsah

Hrady a zámky letos ožijí nejen Rokem renesanční šlechty

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky ve správě Národního památkového ústavu budou v roce 2017 ožívat nejen Rokem renesanční šlechty, návštěvníky čeká i celá řada akcí a novinek. Například na zámku v Kunštátě v průběhu června zařadí do výběrového prohlídkového okruhu ojedinělý nález - středověké nástěnné figurální malby s rytířským motivem.

Foto: NPÚ
Článek

Při příležitosti zahájení turistické sezóny se 1. dubna uskuteční na hradě Křivoklát beseda kastelánů s veřejností a novináři. Na ni představí své plány na nastávající sezónu kasteláni čtyř hradů, které leží na území bývalého Přemyslovského loveckého hvozdu.

Přítomni budou správci Karlštejna, Krakovce, Křivoklátu a Točníku, z blízkého sousedství byl rovněž přizván kastelán z Hořovic, ke skupině objektů neodmyslitelně patří Hamousův statek ve Zbečně, neboť Zbečno bylo tím zcela původním východiskem panovníků do okolního hvozdu.

„S přicházejícím jarem již nyní pociťují všechny památkové objekty, které jsou otevřeny, výrazný nárůst návštěvnosti. Sluníčko a vlahé počasí vybízí zejména obyvatele měst k pobytu venku, v přírodě a na venkově. Hrady ve středočeské zalesněné krajině od Karlštejna až po Krakovec začínají dýchat jarní pohodou a vlahý větřík ji osušuje zimní šrámy. Je čas otevřít brány naplno návštěvnické veřejnosti, a pokud se tak ještě nestalo, stane se o první dubnové sobotě,” uvedl  Mgr. Petr Slabý, kastelán hradu Křivoklát.

Na setkání kasteláni hradů Karlštejn, Krakovec, Křivoklát, Točník a zámku Hořovice v kapli Korunování Panny Marie na Křivoklátě s veřejností a novináři představí plány na sezónu 2017 (1. dubna v 11 hodin).

Druhá část besedy se přenese na Hamousův statek ve Zbečně, kde všechny ve 13 hodin uvítá zdejší hospodář, pozve je na vlastnoručně upečený chléb a další pohoštění. Představí se zde plány na novou sezónu také pro tento objekt a všem bude umožněna prohlídka.

Na Velký pátek 14. dubna se veřejnosti otevře Novogotický templ – rozhledna v parku zámku Krásný Dvůr, která je první čistě neogotickou architekturou u nás. Díky projektu financovaného z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska v letech 2014 – 2016 proběhla komplexní stavební obnova objektu včetně zhotovení kopií původních vitrážových oken, repliky vyhlídkové lávky a restaurování sochy polního maršála Schwarzenberga. 

Na zámku v Nebílovech na návštěvníky čeká v průběhu dubna otevření architektonicky nejcennější prostory zámku – kompletně obnovené arkádové loggie zadního křídla.

Reinstalace prohlídkové trasy se dočkal zámek Červená Lhota. Návštěvníci zde uvidí, jak prostory vypadaly kolem roku 1920, kdy v něm žila poslední rodina šlechtických majitelů Schönburg-Hartenstein. 

Zejména nejmenší návštěvníky potěší Kunětická hora s výstavou Zpátky do pohádky. Ta přinese od května do konce září velké množství kostýmů a rekvizit z řady pohádek, např. Ať přiletí čáp, královno, Zlatovláska, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I., Princové jsou na draka, Rumplcimprcampr a dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám