Hlavní obsah

Hradozámeckou noc oslaví v Litomyšli divadelními nočními prohlídkami

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Litomyšli se 21. dubna roku 1798 připravoval na premiéru v novém divadle rodiny Waldsteinů. Jací hosté se zde sešli, jaké nepravosti se děly a co na to říkala přísná hraběnka Marie Františka? To vše je možné prožít během nočních prohlídek v sobotu 30. srpna od 19 hodin na zámku v Litomyšli.

Foto: Zdeňka Kalová

Herecký soubor litomyšlského zámku

Článek

Ve večerních a nočních hodinách se předposlední srpnový den opět otevřou brány desítek hradů, zámků a dalších památek v rámci každoroční akce nazvané Hradozámecké noci.

Na zámku v Litomyšli se mohou návštěvníci vrátit o 216 let zpět – do předjaří roku 1798. Tehdy se připravovala premiéra divadelní hry Milenec a sok v jedné osobě, kterou slavnostně otevřelo domácí divadlo rodiny Waldsteinů.

Návštěvníci se tak v průběhu nočních prohlídek rázem ocitnou v době zkoušek a slavnosti, která otevření divadla provázela. Stanou se svědky debat hraběnky Marie Františky z Hohenfeldu s manželem Jiřím Josefem z Waldstein-Wartenbergu, hraběnce se totiž nelíbí, jak její choť rozhazuje peníze plnými hrstmi. 

Noční prohlídky začínají v 19 hodin, další následují vždy za hodinu. Divadelní prohlídka, připomínající důležitý večer v Litomyšli – otevření zámeckého divadla, provede návštěvníky reprezentačními pokoji prvního patra západního křídla a také  samotným zámeckým divadlem.  

Více na http://www.zamek-litomysl.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám