Hlavní obsah

Hrad Svojanov má pro výletníky dárek

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnická sezóna na Svojanově ještě zdaleka nekončí. Navíc správa hradu pro milovníky historie, kteří navštěvují památky i v chladnějších měsících, připravila lákavou nabídku.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov má pro výletníky podzimní dárek. Celou památku si mohou prohlédnout za poloviční vstupné.

Článek

„Od listopadu jsme zahájili akci, kdy za cenu jednoho okruhu si návštěvníci mohou prohlédnout celý hrad, tedy obě prohlídkové trasy. Tuto akci považujeme jako dárek našim návštěvníkům za jejich přízeň,“ uvádí kastelán.

Letošní návštěvnost hradu Svojanov opět zlomí rekord. „V současné době máme asi o 2300 návštěvníků víc než za stejné období v loňském roce,“ informoval kastelán hradu Miloš Dempír.

Čísla hovoří za vše. K 31. říjnu navštívilo oblíbenou památku 54 554 výletníků. Kromě prohlídek romantických interiérů a středověkého sklepení je lákaly různé kulturní akce, jarní slavnosti, hradní jarmark, královské slavnosti, oživená mučírna s katem, či svojanovské stíny s postavami z pověstí. Hledali zde ale také odpočinek při procházkách venkovním areálem, který čítá trasu dlouhou zhruba kilometr, nebo pobývali v hradním penzionu.

Do konce sezóny, tedy do 17. prosince, má hrad brány otevřené o víkendech a ve svátek, vždy od 10 do 17 hodin. „Na první tři prosincové víkendy připravujeme adventní prohlídky se sváteční výzdobou hradu, vyprávěním o zvycích a dalším doprovodným programem,“ dodal Miloš Dempír.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám