Hlavní obsah

Hrad Starý Jičín slavnostně otevřel brány pro turisty, vítali je i bojovní rytíři

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Starý Jičín v sobotu 21. dubna v 11 hodin slavnostně otevřel své brány. Hradní zřícenina vévodí Starojickému kopci (496 m) u Nového Jičína v Moravskoslezském kraji.

Foto: Josef Zajíc

Cesta k hradní věži Starého Jičína.

Článek

V boji o klíče od hradní věže Starý Jičín se střetly dvě skupiny ozbrojených rytířů, lapků možná i zlodějů. Boje byly líté, tak jak si to doba třináctého století zasloužila. Přesná rána většinou vedle nepadla.

Dobovou bitvu návštěvníkům slavnostního otevření hradu Starý Jičín předvedly skupiny historického a scénického šermu Allegros ze Štramberka a skupina MARKUS - M z Přerova. Vítězové pak předali kastelánovi hradu Arnoštu Pokornému symbolický klíč od hradní věže. Ten pak návštěvníky přivítal a pozval k dalšímu zábavnému programu.

Starý Jičín je hradní zřícenina. Hrad byl postaven na místě dřevěné tvrze v gotickém slohu někdy ke konci 12. století. První písemné zmínky o hradu jsou z roku 1240. Hrad byl spolu s hradem Hukvaldy (1285) a hradem Helfštýn (konec 13. stol.) strážním hradem tak zvané Jantarové stezky, po které se pohybovali obchodníci od Baltu až ke Středozemnímu moři.

"Strážní věž - hláska byla zhruba před 15 lety opravena a zprovozněna. V přízemí je stylová restaurace a jsou zde prostory pro výstavy. Cestou na rozhlednu může návštěvník zhlédnout historické expozice související s hradem. Na rozhledně máme instalované dalekohledy pro zlepšení pohledů a rozhledů do širokého okolí. V roce 2011 programy, které jsme zde zorganizovali na vlastní náklady a ze vstupného, navštívilo asi 5000 lidí. Na náročnější akce nám finančně pomáhají sponzoři a obecní úřad. Vstupné vybíráme pouze při návštěvě hradní věže s expozicemi a výstavami a při vstupu na rozhlednu," informoval kastelán Arnošt Pokorný.

Sobotní program trval od 11 do 17 hodin a zájemců v průběhu dne přibývalo.

Jak se dostat na hrad a další podrobnosti je možné najít na: www.hradstaryjicin.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám