Hlavní obsah

Hrad Lukov stráží jihovýchodní část Hostýnských vrchů

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřícenina hradu Lukova je oblíbeným a zajímavým turistickým cílem ve všech obdobích roku. Loni se o tom přesvědčilo na 19 tisíc lidí, kteří toto místo navštívili. Důvodů vypravit se sem je několik – zajímavá historie, pěkná příroda, daleký rozhled do krajiny a také dobrá dostupnost.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Hrad Lukov v zimě

Článek

Historie hradu z počátku 13. století je velmi pestrá, mnohotvárná a zajímavá a svědčí o bývalém strategickém významu a hodnotě hradu. V průběhu let byl hrad spojován s řadou významných osobností a šlechtických rodů, například se Šternberky, Kunštáty, Rotaly, českým králem Karlem IV. či vojevůdcem Albrechtem z Valdštejna.

Na konci 18. století se strategická hodnota hradu snížila na minimum a od roku 1804 se o něm píše jako o zpustlém. V současnosti je zřícenina s opatrností přístupná, je konzervována a stavebně zajištěna. Pečuje o ni Spolek přátel hradu Lukova.

Na hrad Lukov se vydejte ze stejnojmenné obce v podhradí. Z centra Lukova (je zde autobusová zastávka) je trasa značena červenou turistickou značkou. Necelý kilometr stoupáte obcí ke křížku na okraji lesa, zhruba stejně dlouhá cesta pak vede lesní pěšinou k hradu.

V lese narazíte na zajímavé skalní útvary – Králky. Pro horolezce znamenají příležitost k pískovcovému lezení. V minulosti zde bývaly předsunuté hlásky hradu, rozhled do krajiny oceníte i nyní.

Na samotný hrad na kopci s nadmořskou výškou 515 metrů se dostanete mostem přes hradní příkop. Zejména v zimě, kdy spadne listí, zjistíte, jak rozsáhlé území bylo možné pohledem z hradeb obsáhnout. Ohromí vás strmost kopce, na kterém je hrad postaven, i rozsah původních hradeb, jejichž zbytky jsou v terénu zřetelné.

Pokud se nechcete vracet stejnou cestou, pokračujte po červené turistické značce k rozcestí Na písečném s pěkným výhledem na obec Vlčková. Zde odbočte vlevo – na severozápad - na modře značenou trasu směr Kuželek. Po zhruba 500 metrech klesání narazíte na vodojem a asfaltovou silničku – opustíte značenou cestu a šlapete z kopce dolů (jihovýchodním směrem) k rozcestí Srnčí dolinky. Odtud vás povede žlutá turistická značka do centra Lukova.

Výlet je nenáročný, zvládnete jej i s dětmi, dbejte ale na bezpečnost jak na skalách, tak na samotné zřícenině. Kratší varianta, tedy cesta na hrad a zpět, má délku přibližně čtyři kilometry. Pokud zvolíte okruh přes Písečné, bude výlet o 2,5 km delší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám