Hlavní obsah

Hrad Kyšperk bude patřit Krupce

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Krupky na svém posledním zasedání v roce 2015 schválili výkup zříceniny hradu Kyšperk s přilehlými pozemky a porosty do majetku města. Krupka tak pokračuje ve svých plánech rozvoje cestovního ruchu nejen v samotné Krupce, ale také v rámci rozlehlé městské katastrální oblasti Krušných hor.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Hrad Kyšperk

Článek

„Chceme obyvatelům Krupky a všem turistům nabídnout turistické zajímavosti, kterých je v Krupce a okolí více než dost. Je však důležité věnovat památkám odpovídající péči, aby zůstaly zachovány pro budoucí generace a nechátraly. Navíc nechceme dopustit, aby případný jiný nový vlastník hradu zde provozoval aktivity, se kterými by město nesouhlasilo. Proto jsme v zastupitelstvu schválili výkup zříceniny hradu Kyšperk do městského majetku, abychom mohli mít na jeho další osud a stav bezprostřední vliv,” řekl ke koupi hradu Kyšperk starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Současným vlastníkem je Římskokatolická farnost Bohosudov a podle dohody a usnesení krupského zastupitelstva město koupí hrad s přilehlými pozemky za rovných 500 000 korun.

„Nyní bude následovat další administrativní proces, během kterého dojde k uzavření smlouvy jako takové, úhradě ceny a následné změně vlastnického práva v katastru nemovitostí. Předpokládám, že na jaře roku 2016 bude celý převod hradu do městského majetku ukončen a Krupka bude právoplatným vlastníkem Kyšperku,” doplnil k výkupu hradu tajemník města František Růžička.

Vedení Krupky počítá s tím, že hrad Kyšperk bude zařazen do některé z naučných stezek, které plánuje v okolí Krupky vybudovat. Vše záleží na tom, jak se podaří získat prostředky nejen na péči o hrad, ale také na zřízení stezek. Je však jisté, že převodem Kyšperku do majetku Krupky je jeho budoucnost zajištěna minimálně ve stavu, v jakém se nachází nyní a nebude se dále rozpadat.

Zřícenina hradu Kyšperk (z původního německého názvu Geiersburg čili Supí hrad) se nachází v lese nad městskou částí Unčín a je pro turisty volně přístupná. Jako strážní pevnost na ochranu obchodní stezky do Saska zvané později poštovní nebo i pašerácká ho nechal na počátku 14. století postavit král Jan Lucemburský. Prvním majitelem hradu byl Oto z Bergova původem z Duryňska, který přišel do Čech s Těmou z Koldic, budoucím pánem na Krupce. V roce 1520 koupila hrad rodina Glatzů z Krupky. O šest let později Zikmund Glatz Kyšperk zapálil neopatrným výstřelem z ručnice, hrad vyhořel a zůstal opuštěný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám