Hlavní obsah

Hrad Karlštejn od února opět otevírá své brány, aby lákal na historii a romantiku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v zimním období působí Karlštejn romanticky, což jistě ocení návštěvníci, kteří se na něj vypráví třeba už v sobotu 1. února, kdy znovu otevírá své brány pro veřejnost. I podle kastelána Jaromíra Kubů je hrad připraven k prohlídkám.

Foto: archiv Karlštejn

Už od února bude hrad Karlštejn přístupný veřejnosti.

Článek

Návštěvníci se mají na co těšit. Budou připraveni průvodci, kteří provedou skupiny návštěvníků v historických interiérech Císařského paláce a Mariánské věže, a to v několika jazycích. Mimo pokladen budou k dispozici i prodejny různého zboží, zejména mnohojazyčné literatury o hradě. 

„V případě mrazu návštěvníci jistě uvítají možnost vypití horkého čaje nebo medoviny. Čekání na prohlídku mohou vyplnit prohlídkou hradní studně nebo Hodinové věže,” říká ing, Jaromír Kubů, jemuž záleží na tom, aby lidé byli více hrdí na svoje české dějiny, aby si historii připomínali i návštěvami našich krásných hradů a zámků.

„Jsme velmi bohatá země na památky, ale často to bereme jako samozřejmost,” dodal kastelán, který působí na Karlštejně už 25 let.

Karlštejn byl založen českým a římským králem, pozdějším císařem Karlem IV jako poměrně menší stavba s jednou věží. Jeho původní záměr uložit zde a ochraňovat Korunovační klenoty Svaté říše římské a relikvií (svatých ostatků) podle posledních výzkumů ale pojal až později, v roce 1356, a úměrně tomu byly přistavovány nové věže.

Slavnostního zahájení stavby dne 10. června 1348 se spolu s Karlem IV. účastnil i první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Stavba probíhala mezi lety 1348 – 1357. Vnitřní výzdoba hradu byla dokončena v roce 1365. Postupně prošel hrad několika přestavbami a sloužil různým účelům.

Svou romantickou podobu získal poměrně nedávno, a to v roce 1886, kdy architekt Josef Mocker zahájil jeho přestavbu, která hradu vrátila jeho gotickou podobu.

Hodně návštěvníků se na hrad vrací i z důvodu, že se tak dostane do míst, kde byl před více než čtyřiceti lety natočen dodnes populární filmový muzikál režiséra Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně. Zatímco v únoru bude hrad přístupný jen o víkendech od 10 do 15 hodin, březnem počínaje bude hrad otevřen denně kromě pondělí.

Karlštejn stojí přibližně 30 km jihozápadně od Prahy, uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám